Управляващи и опозиция се скараха за качеството на образованието

2564
Управляващи и опозиция се скараха за качеството на образованието
Снимка: БГНЕС

Изпуснахме 1-2 поколения, родителите не вярват в училището, как да накараме децата да повярват? Затваряме училищата, където има затвоерно училище  - селището не се развива. Трябва да има повече повече защитени училища. Каква грамотност като 24% от децата в 4-7 клас децата ще отпаднат. Това заяви в интервю за БНТ заместник-председателят на комисията по образование в НС и бивш министър на образованието Анелия Клисарова.

По думите ѝ "образованието и здравеопазването са две много сериозни и трудни системи без последователност. Дойде ново правителство – хайде сменяме нещата, затова и децата са объркани. Може ли един закон да е в сила без да са му написани държавните образователни стандарти, по които се прилага закона? Може ли в първи клас децата да нямат учебник или да имат, а да учат по старата програма?"

Клисарова ще отстоява въвеждането на единен учебник за всеки предмет

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще отстоява идеята си за въвеждането на един учебник за всеки предмет в началния...

Клисарова допълни, че "трябва да се навакса много, но учебникът се определя от учебната програма и план. Докато не ги сменим няма как да имаме стойностен учебник и учебно съдържание. Основното предложение е онези държавни стандарти, които са изключително важни –те трябва да бъдат приемани от НС и да бъдат широко обсъждани с участието на родители, учители и експерти. От там ще се определи учебното съдържание. Искате ли вашето детето да започне по една, да продължи с друга програма. Какво стана със 7 клас? Не трябва ли програмите да са устойчиви, добре обсъдени и сигурни за децата и цялото общество."

Според нея ще трябват повече пари, защото трябва да има повече безплатни помагала за децата, които изостават по даден предмет.

"Така учителят ще прояви творчество, ще може индивидуално да работи с всяко дете , няма да товарим родителите да ги купуват", допълни още Клисарова.

Гласът на управляващите

АБК иска незабавна намеса за спиране на кампанията за "национализация" на учебниците

От Асоциацията на българските книгоиздатели излязоха с отворено писмо до министър-председателя Пламен Орешарски. То е по повод идеята н...

За да може новият Закон за училищното и предучилищното образование, трябва да има плавно въвеждане, но и двамата образователни министри от Реформаторския блок при предишното правителство на Бойко Борисов не се справиха. През новата учебна година обаче ще има нови държавни стандарти за образование, които ще помогнат за истинската реализация на закона. Това заяви председателят на парламентарната комисия по образование и наука и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова.

Според Дамянова оттук нататък най-голямото предизвикателство били учебните програми. Само с адекватни програми ще има мотивирани учители и ученици, каза тя, като поясни, че добрите учебници са резултат от добрите учебни програми. Депутатът от ГЕРБ разкритикува БСП, че е поискала Народното събрание да има водеща роля при определянето на учебните програми. Предложението беше отхвърлено, като то предвиждаше Сред предложенията на левицата бе Народното събрание да одобрява важни образователни стандарти като учебните програми; да отпадне възможността частните детски градини и училища да получават държавно финансиране; да се въведе един учебник по един предмет за всеки клас и да се върне възможността слабите ученици до 4 клас да повтарят годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование