В Кубрат проблемите с водата са проблеми и с гората, и със сметта

12425
В Кубрат проблемите с водата са проблеми и с гората, и със сметта
Снимка: Pixabay

Не само абсурдно високия дълг на водното към енергийното дружество, за който Actualno.com предаде в подробности вчера (11 декември), е огромен проблем в Кубрат. Дълбоко нерешени и проблемни са също сметосъбирането, а и гората даже.

"Енерго-про" си търси 3 млн. лева дълг от водното дружество и се опасява, че той няма да бъде изплатен, защото по решение на ВиК-асоциацията "Дунав -  Разград", от 1 януари 2019 г. към нея се присъединява община Кубрат със стопанисваните от нея ВиК-съоръжения, което напълно оголва дружеството длъжник и го оставя без дейност. Заради притеснението на ел. доставчика, че дългът му ще остане необслужен, е била предприета тази мярка – да спре тока на административната сграда на ВиК-то. Eнергодружеството не е далеч от мисълта да спре тока и във всички водоснабдителни съоръжения на „Меден кладенец“, а това ще остави без вода жителите на Кубрат и на още 17 населени места.

Енерго-Про спира тока на ВиК-Кубрат, хиляди могат да останат без вода

Заради неплатени сметки за ток, надхвърлящи 3 млн. лв., Енерго-Про Продажби предупреди, че ще спре подаването на електроенергия към ВиК...

Кметът на общината Алкин Неби коментира пред БНТ, че ако това стане, последствията ще бъдат пагубни. "При минусовите температури, които се очакват, има голяма вероятност да замръзнат помпите. Пречиствателна станция, която е по проект за над 40 млн. лв., има опасност да замръзне", каза той. Според него самите граждани "нямат право на това".

От доставчика на ток са съгласни, че не би трябвало хората, които си плащат съвестно водата, да останат без нея, но същото важи и за клиентите на ток. От местната власт обясняват, че за да платят натрупаната от водното дружество сметка, трябва да продадат част от горите си. А част от горите вече са запорирани от "Енерго-про". Във връзка с обезпечаване на задълженията към ЕРП-то има учредена ипотека върху имоти, представляващи гори, включени в ДМА на дружеството със стойност 930 000 лева, се сочи в годишния финансов отчет на ВиК-дружеството за 2017 година. Енерго дружеството е запорирало всички сметки на ВиК, всички автомобили, наложило е възбрана върху административната сграда и прилежащите ѝ сгради.

През 2008 година ВиК-дружеството сключва договор за кредит с "Инвестбанк" за 685 000 лв., с които да погаси задължения към доставчика на ел. енергия. Четири години по-късно кредитът е увеличен с 320 000 лв. Месечната вноска е 11 хил. лв. В края на 2014 г. с цел по-лесното ѝ обслужване за период от 1 г. месечната вноска била намалена на 3 000 лв., а лихвеният процент е предоговорен по-ниско с един пункт. Кредитът е обезпечен с бъдещите вземания от дейността на дружеството и учредена ипотека върху горски масиви с обща площ 417,413 дка от обхвата на „Кубратска гора“ ЕООД, също собственост на община Кубрат.

През 2017 г. вноската по главницата на този кредит е 15 000 лв. на месец.

Отделно от този, дружеството има и по-малък кредит за 60 000 лв. от 2009 г., сключен за една година, но и той е предоговарян, като последният срок за изплащането му е бил в края на 2015 г. Бил е обезпечен с всички вземания на дружеството и с договор за учредяване на особен залог на вземане по депозитна сметка, сключен с „Кубратска гора“ ЕООД. В края на същата година от Общинския съвет в Кубрат е взето решение кредитът да се покрие със залог на депозита на „Кубратска гора“. Тоест горското дружество е поело кредита на водното. Към горското дружество водното има и заем от 140 000 лева, има и друго задължение от 14 000 лева.

"Енерго-Про" също със заявление за нови цени на тока

Третото електроразпределително дружество в България - "Енерго-Про", също обяви, че ще подаде заявление до Комисията за енергийно и водн...

От март месец 2014 г. сметките на дружеството са запорирани от ЧСИ по изпълнително дело, заведено от „Енерго-Про Продажби“ за неплатени задължения по фактури.

Срещу ВиК-дружеството е водило изпълнително дело за извършване на анализи на вода и наказателни постановления за 18 000 лв. и РЗИ – Разград. Към Басейнова дирекция – Плевен, дружеството към онзи момент дължи такса за водоползване от 25 000 лв. Съставен му е акт за публично държавно вземане и е предаден на НАП за принудително изпълнение. 

Във финансовия му отчет за 2017 г. е посочено, че дружеството е на загуба от 413 000 лв. Текущите пасиви в размер на 2 503 000 лв. значително надвишават текущите активи, които са в размер на 523 000 лв. Задълженията на дружеството са общо 2,8 млн. лв. като към доставчици са за 2 270 000 лв., а към финансови институции – 345 000 лв. Вземанията от клиенти в същия период са за 392 000 лв. В отчета към онзи момент дългът към „Енерго - Про Продажби“ АД е 2 227 000 лв. 

Към месец май т.г. общото задължение на ВиК-Меден кладенец към енергийния доставчик е над 2,9 млн. лв. Дължи му и близо половин милион лева лихви. Още тогава е било прогнозирано, че до края на тази година дългът ще се увеличи с още половин милион и ще достигне до 3,5 млн. лв. Това е и причината през месец май Общинският съвет с пълно единодушие да упълномощи кмета Алкин Неби да поиска пряка субсидия от държавата на стойност 3,5 млн. лева, но такава досега не е получена. Самият кмет подчерта пред Нова телевизия, че ако в крайна сметка водата на Кубрат бъде спряна, ще обяви бедствено положение.

А защо тук се намесва и сметосъбирането?

Новата година започва с ценови скок, бизнесът - в шок

Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на стоки и услуги. Цените вече от месеци са под огромен натиск заради безумно висок...

Дружеството „ЕКО 2017“ ЕООД – Варна, на Божидар Борисов вчера (10 декември) е наложило запор върху капитала на общинското дружество ВиК-Меден кладенец за вземане на стойност 2 290 000 лева. Варненската фирма има спечелено дело за дължими вземания от община Кубрат. По-рано е наложен запор и върху „Кубратска гора“ ЕООД. Вписаното вземане по този запор е за близо 1,3 млн. лв.

Припомняме, че през 2015 г. при управлението на тогавашния кмет Ремзи Юсеинов с варненската фирма „Еко 2015“ ЕООД чрез пряко договаряне е сключен 10-годишен договор за сметосъбиране, извозване и третиране на битови отпадъци. Вместо да подпише временен договор, докато проведе открита процедура, градоначалникът подписал дългосрочен контракт на 27 август с.г. за сумата от 4,9 млн. лв. без ДДС. Фирмата, на която е възложена дейността, е учредена едва месец по-рано.

Като мотив за избор на процедурата е посочена спешността на поръчката – предишният изпълнител подал заявление, че дружеството му има затруднения и иска да прекрати договора, а дейностите по сметосъбирането са пряко свързани със здравето на живущите в общината. Само да отбележим, че предишният изпълнител, с който е прекратен договорът, също е фирма на Божидар Борисов – „Гранд Комерс“.

На 11 май тази година настоящият кмет прекратява едностранно договора с „Еко 2015“ ЕООД, защото от началото на месец април в общината са постъпили над 20 сигнала за нарушения – нередовно сметосъбиране. Безпрецедентната криза продължава около месец. И тя е породена от отказа на кмета да плаща по 40 800 лева на месец. С решение на местния парламент през 2016 г. е намалена план-сметката за сметосъбиране, извозване и депониране на отпадъци и заради това общината бе осъдена от Арбитражния съд във Варна да плати на дружеството 1 218 000 лв. В обявлението пред Агенцията за обществени поръчки се сочи, че изплатената сума по прекратения договор възлиза на 923 666 лв.

Но явно фирмата е амбицирана да получи много повече. От частния съдебен изпълнител, на който е възложено да обезпечи вземанията, е запорирано всичко, от което може да се спечелят пари. Запориран е даже и заем, предоставен от община Кубрат на дружеството „Кубратска гора“.

"Булгаргаз" иска по-скъп природен газ, КЕВР уверява, че това няма да оскъпи парното и тока

Природният газ да поскъпне с 3,5% от януари поиска "Булгаргаз" ЕАД чрез документ, внесен в Комисията за енергийно и водно регулиране (К...

Но 2-ри юли т.г. ОбС дава разрешение Община Кубрат да поеме дългосрочен общински дълг с цел предотвратяване и ликвидиране на последици от форсмажорни обстоятелства. Предоставеният с това решение безлихвен заем е на стойност 235 103 лв. 

А междувременно, дружеството „Еко 2017“ е станало цесионер на „Еко 2015“, тоест вземанията са прехвърлени на фирмата, която напоследък налага запорите.

От май месец с решение на местния парламент община Кубрат създаде общинско звено "Чистота" и сама извършва дейностите по прекратения договор. Купи си и нов камион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РАЗГРАД:

Бедстващи хора: Евакуираха 9 души, сред които и деца в Разград

Балотажът в Разград: Добрин Добрев печели местния вот

Решено: ГЕРБ против ПП-ДБ в Разград - подкрепя кандидата за кмет на БСП (СНИМКИ)

Балотаж в Разград между кандидата на ПП-ДБ и независим. Коалицията удари и ДПС в общинския съвет (СНИМКИ)

С финансови средства по ПРСР (2014-2020 г.) е закупено ново оборудване за 3D печатно студио в Исперих

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Разград

Отменена е забраната за къпане в язовир „Пчелина“, водата е с отлично качество

Ръст при катастрофите със загинали и ранени в област Разград

ДПС е първа сила в Разград

Тежка катастрофа затвори пътя Разград - Кубрат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Разград