Алпийска или италианска кухня - труден въпрос

14945
Алпийска или италианска кухня - труден въпрос
Снимка: iStock/Guliver

На въпроса коя кухня е по-позната по света – италианската или алпийската, по-голяма част от хората най-вероятно биха гласували в полза на първата. Едва ли има някой любител на вкусното хапване, който да не е опитвал пица или спагети и да не знае, че те са кулинарни посланици на Италия във всички държави. Феновете на алпийската кухня пък са готови да убеждават всеки, че непременно трябва да опита швейцарското фондю, рьощи или раклет. Тези магически кулинарни блюда, а и цялата алпийска кухня, в последните години набират все по-голяма популярност. Затова решаването на задачата „Алпийска или италианска кухня” наистина е труден въпрос. Ако искате да се насладите на вкусна средиземноморска или алпийска храна и да се убедите в качествата й сами, може да го направите в ресторант „Леонардо” и ресторант „Фондю” в Банско. 

С увереност може да се каже, че италианската кухня и култура вървят ръка за ръка. За италианците кулинарията не е само източник на храна за цял живот, а и повод за национална гордост, наред със забележителното им историческо наследство. 

pizza

Традиционните италиански ястия са популярни във всички краища на земното кълбо, но не всички знаят, че всеки регион на Италия има свои, местни ястия, които често нямат нищо общо с обичайното меню за жителите на други райони в страната. Всеки регион, провинция и град на слънчева Италия допринася за разнообразието от гастрономически изкушения. Навсякъде обаче страстно обичат традиционните за Ботуша пици, паста, равиоли и лазаня. Друга запазена марка на италианските домакини са фантастичните сосове, с които гозбите достигат до съвършенство. Кухнята в голяма степен определя италианската нация, а храненето е повод за положителни преживявания и общуване между хората. Семейства и приятели се събират заедно на трапезата, и то не само на празник, за да споделят удоволствието от вкусните спагети или лазаня, „полети” с хубаво вино.

По това италианците и швейцарците, които са типичен представител на жителите на алпийските страни, си приличат. Алпийската кухня е преди всичко насочена към общуването, тъй като в много случаи гостите си готвят сами, седейки на обща маса и бъркайки в общи съдове. Това в най-голяма степен е характерно за коронното швейцарско блюдо фондю. Готвенето и яденето му са нещо като продължение на традицията, идваща от древността, всички да се събират около пламтящ огън. Само че горящите съчки сега са заменени от горелка. Фондю не се приготвя предварително в кухнята, а направо на масата. В специален съд – какелон, се разтапят два или повече вида сирена с бяло вино и всички участват в готвенето. Това дава усещане за съпричастност ви повдига настроението, а невероятните аромати, които се разнасят, не оставят никого равнодушен. Всички топят в общия съд залъци хляб със специални дълги вилици. Днес традиционното швейцарско фондю има много вариации - освен хляб се сервират картофи, кубчета месо, зеленчуци, риба или плодове, в зависимост от вида. 

fondue1

Подобно на фондю, друго планинско ястие също се приготвя на масата и отново основен герой в него е сирене. Това е много популярният в Алпите, а вече и на много други места по света, раклет. Той също се консумира горещ и е подходящо блюдо за студените зимни вечери в планината. Раклет е ястие, при което сиренето, затоплено от едната страна, се огъва, а разтопената част се изстъргва със специална шпатула в чиния с варени картофи, мариновани краставици, а може и шунка. Раклет се приготвя със специално сирене, което носи същото име, тъй като високото съдържание на мазнини му позволява бързо разтапяне и структурата му става кремообразна.

Raclette1[1]

 В днешно време се използва специален електрически уред, който също се нарича раклет. Той се слага в средата на масата, около която са гостите, състои се от електрически грил и нагреваема плоча.

Една от приликите на алпийската и италианската кулинарна традиция е, че сирената са на голяма почит. Швейцарските Ементал, Грюер, Апенцелер, Спринц и Бундеркас са достойна конкуренция на италинските Пармезан, Горгонзола, Моцарела, Маскарпоне и Рикота. Едва ли някой ще се наеме да каже кои са по-добри. Това важи и за цялата алпийска и италианска кухня, затова изборът между двете е много труден. А най-добре е просто да се насладим на всичко вкусно, което ни предлагат Алпите и Италия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

По какъв различен начин се вари червената леща

Най-бързата бъркана торта

Палачинки с газирана вода, които не залепват и са два пъти по-пухкави

Най-добрата рецепта за баклава е разкрита

Тази постна баница с булгур е хит в мрежата

Любимият яйчен крем от тефтера на баба

Много вкусни и полезни постни кюфтета от спанак и броколи

Божа работа: Уникално вкусни кюфтета по манастирски

Как се приготвя традиционният български качамак?

Перфектните пържени филиийки: Номерът е в един детайл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com