Да си направим домашно малиново вино

11158
Да си направим домашно малиново вино
Снимка: iStock

Много хора се влюбиха в малините от детството си поради ненадминатия „летен“ аромат, сладост и прекрасен цвят на зрели плодове. И това не е изненадващо, малините са отлични не само в прясно състояние, но и във всички видове десерти, компоти, конфитюри, мусове, пълнежи за торти и сладкиши. Малиновото вино е още по-удивително от това зрънце, което, когато е правилно приготвено, е необичайно ароматно, сладко, умерено подсилено и е леко сравнимо с ликьора по цвят и вкус.

Домашно малиново вино може да се направи от следните съставки:

- 1 кг. горски плодове;

- 1 л. вода;

- 0,5 кг. захар.

За направата на вино малините изобщо не трябва да се изплакват, тъй като повърхността на тези плодове е обитавана от живи бактерии, които са отговорни за процесите на ферментация. Тези бактерии се наричат още "диви" дрожди и измиването може да ги отмие и да предотврати началото на процеса на ферментация. Ако малините са измити, тогава можете да коригирате ситуацията, като добавите предварително приготвена закваска.

И така, първо, малините се омесват добре, докато се получи картофено пюре (за целта може да използвате обикновена домакинска мелница за картофи или други удобни кухненски инструменти) и след това се прехвърлят в чиста суха стъклена бутилка (буркан). 

За да се неутрализира излишната киселина на бъдещото малиново вино, след пресоването към малините се добавят захар и вода, но това трябва да става на части, тоест на няколко стъпки. Добавянето на съставки на части се извършва за по-добро разтваряне на захарта и по-интензивен процес на ферментация.

Смесвате 1 кг намачкани малини, захар, 700гр. вода и разбъркайте всичко старателно. Моля, обърнете внимание, че съда не трябва да се пълни напълно, необходимо е да се остави около една трета от обема за сироп, пяна и въглероден диоксид, отделен по време на ферментацията. В началото на процеса на ферментация можете да забележите бурна ферментационна реакция, след което процесът намалява, докато накрая приключи.

След като виното се извади, мъстта се прецежда с марля и към виното се добавят още 70гр. захар и 300 г вода. След това да го оставите за допълнителна ферментация за 4 дни.

След този период трябва да добавите още 70 г захар към виното (вече без вода), да разклатите (разбъркате), да оставите за нови 3-4 дни, след това да повторите процедурата за добавяне отново на 70 г захар и оставяте, докато ферментацията приключи.

Когато малиновото вино приключи процеса на ферментация, е време да се отстрани от утайките. Отцеденото вече и почти готово малиново вино трябва да се остави за утаяване за още седмица-две, а след това вече забележимо изсветляло вино отново да се отстрани от утайката.

Можете също да започнете да дегустирате собствено домашно вино от малини. Готовото вино има красив рубинен цвят, разкошен, опияняващ "лятен" аромат, отличен десертен сладко-кисел вкус с лека горчивина в края.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com