Как да сготвим перфектния ориз - малки тайни и съвети

30936
Как да сготвим перфектния ориз - малки тайни и съвети
Снимка: iStock

Готвенето "като в ресторант" е лесно – следвайки основните съвети на опитния тип готвачи. Оризът е една от най-популярните и обичани гарнитури в света. Но как иначе, щом върви добре с месото, рибата и зеленчуците? Въпреки това не всеки и не винаги успява да приготви ориз, така че зърната му да не се слепват. Причината за неуспехите е неспазване на правилната технология на готвене. Ако желаете приготвянето на идеалния ориз за вечеря, запомнете основните трикове и тайни на приготвянето му.

Трикове при приготвяне на ориз

- Гответе оризът в тенджера с масивно дъно. Няма значение дали е емайлирана или чугунена тенджера. Основното нещо е дебелото дъно. Поради тази причина евтините съдове, изработени от тънък метал, няма да ви свършат работа. Оризът в тях отдолу ще се свари изцяло, а отгоре най-вероятно ще остане леко суров.

- Спазвайте съотношението вода и ориз. От нашите майки и баби знаем правилото - да готвим ориз във вода в съотношение 1:3, където е 1 порция ориз и три - вода. Запомнете: това трябва да се прави само ако искате да готвите оризова каша. За да не се слепват зърната по време на процеса на готвене, трябва да се спазва съотношение 1:1.

Какво да сготвя с ориз? Интересни рецепти

- Измийте добре оризът преди да го готвите. Ако желаете приготвянето на пухкав ориз, изплакнете го със студена вода. Така ще премахнете излишното нишесте, поради което оризът изглежда лепкаво. Оризът се изплаква няколкократно, докато водата от него не остане бистра. Някои ястия, като ризотото изискват оризът да бъде лепкав. В този случай няма нужда той да бъде изплакван. Или можете да се ограничите до едно изплакване за отмиване на излишното.

- За по-бързото приготвяне на ориза, можете да го накиснете за половин или един час. Тогава времето за готвене ще бъде намалено почти наполовина. Въпреки това най-добре сложете по-малко количество вода за варене.

- Готвенето на зърнени храни трябва да става изключително на слаб огън. Тайната е проста: ориза отнема известно време, за да абсорбира влагата. А при силен огън - тя ще се изпари по-бързо.

- Не разбърквайте ориза твърде често, докато готвите. Можете да направите това само преди водата да заври. След това покрийте тенджерата и гответе ориза, докато цялата вода се изпари. След това котлонът трябва да бъде изключен и оризът трябва да се остави да се свари до желания етап на подготовка.

Най-пазената ТАЙНА на класическото мляко с ориз

Какво да добавим към ориза?

Определено имате нужда от сол. ¹⁄₂ чаена лъжичка е достатъчна за 1 чаша зърна. Въпреки че е по-добре да коригирате количеството според вашите предпочитания. Можете да използвате и следните подправки, които пасват много добре на ориз:

  • шафранът;
  • кърито;
  • кардамонът;
  • кимът;
  • канелата;
  • карамфилът.

Подправките могат да се добавят към водата по време на готвене или при приготвяне на самите ястия от ориз. Освен това оризът може да се вари не във вода, а в различни видове бульон, за да придобие вкус и аромат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Класическа рецепта за родопски пататник

Бисквитената торта от нашето детство

Топят се в устата: Милинки от тефтера на баба

Оригинална картофена салата с готварска сметана: Става превъзходна

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com