Отпразнувайте Никулден с български шаран

23899
Отпразнувайте Никулден с български шаран
Снимка: iStock/Guliver

По традиция, на 6 декември отбелязваме празника на Св.Никола – покровител на моретата, моряците и рибарите. Разбира се, дори и малките деца знаят, че празничната трапеза на Никулден включва риба, най-често шаран.

Според една легенда, по време на силна морска буря, Свети Никола спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светецът запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Едно от поверията, свързани с Никулден, гласи, че шаранът е слуга на Свети Никола и затова именно тази риба се жертва в негова чест. Общо взето, всяко действие на празника е свързано с определено тълкуване. При чистенето на шарана, трябва да внимавате да не падат люспи на пода, защото е на лош късмет. Когато свършите с чистенето пък, трябва да раздадете люспа на всеки член от семейството, а след това да ги носите в портфейла си, за да привлечете благополучие и пари. Когато празничната трапеза е сложена, домакинята пък трябва да запази костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - "кръхче" или "дъна" се смята за необикновено лековита.

И така, празникът вече чука на вратата ни и е време да помислим откъде да се снабдим с вкусната риба. И тази година BILLA ще зарадва своите клиенти с български шаран на изгодна цена в магазините на веригата в цялата страна. Компанията подкрепя родното производство от стъпването си на пазара до днес, за да предложи на потребителите качествени и вкусни продукти. Прави го и за отбелязването на този светъл повод в календара.

Всяка една риба е отгледана в язовир "Княжево", община Тополовград, където се полагат специални грижи за обитателите на водоема. Шараните растат в мрежени клетки на понтони и нямат допир до дъното и до по-замърсените слоеве на язовира, съответно са изключително чисти. Този метод на отглеждане без рибата да се докосва до тинята гарантира отличните вкусови качества!

Зарадвайте близките си на Никулден с български шаран от BILLA, защото вкусната храна сплотява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com