Ползите от това да си приготвяш хляба у дома

5033
Ползите от това да си приготвяш хляба у дома
Снимка: Actualno.com

Има храни, които са демонизирани и нямат репутацията на здравословни като плодовете и зеленчуците. Един от тях е домашният хляб. Той има повече предимства отколкото познаваме. В тази статия ще ви покажем всички предимства на готвенето на домашен хляб и как той влияе положително на вашето здраве и портфейл.

Домашен хляб, здравословна храна, евтина И ДОСТЪПНА ЗА ВСИЧКИ

Понякога не знаем всички свойства на даден продукт или храна и е трудно да се отървем от предварително измислена идея. Това се слуцва например с прости и традиционни храни като хляб. Спрете и помислете за момент - хлябът е храна, която се яде през целия ви живот.

Хлябът е основна храна в диетата на повечето култури и това ще бъде с причина. От векове се използва, готви и яде в различни форми, размери и съставки.

Хубавото на хляба е, че той може да бъде направен по безкраен брой начини и да се комбинира с други съставки като зърнени култури, плодове и разнообразни храни, за да даде точното докосване до нашите вкусове и нужди. 

Нека първо поговорим за ползите от домашния хляб

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ от домашния хляб?

Хлябът е основна храна, но понякога не знаем как да изберем най-подходящия. Представете си, че член на вашето семейство има проблеми с пшеницата, с глутена или е алергичен към някакво съединение, което попълва индустриалния хляб. Домашният хляб ви позволява да добавяте повече съставки от типичните (брашно, вода, сол и мая). 

Много индустриални хлябове (не всички, но повечето го правят) стават по-нездравословни с времето. Домашният хляб ви позволява да регулирате съставките и да регулирате количеството спелта, овесени ядки или ечемик. По този начин можете да получите хляб, който трае по-дълго от обикновено. Можете дори да ги замразите, за да се наслаждават, когато пожелаете.

Въпреки че има изследвания, които потвърждават, че хлябът ви кара да пълнеете, истината е, че домашният хляб има множество предимства (източник на фибри, помага за намаляване на холестерола и триглицеридите , благоприятства чревния транзит) и ползи за нашето здраве. Нишестето в зърнените култури е причината за увеличаване на инсулина, хормона, който контролира баланса между въглехидратите и протеините във всяка храна. Друга  полза от готвенето на домашен хляб е, че можем да регулираме  количеството фибри, зърнени култури и всички негови компоненти, накратко, намаляваме количеството нишесте и проблемите, произтичащи от него.

Домашният хляб е идеален за хора с хранителни проблеми или разстройства . Например можем да приготвим пълнозърнест домашен хляб, подходящ за целиаки, за диабетици, за хора с чревни проблеми или за спортисти. 

Накрая помислете...правим домашен хляб по наша мярка и той се адаптира към нас, а не обратното, както се случва с индустриалния!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Неустоим лимонов КЕКС: Най-обичаният десерт

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Пълнени чушки с ориз: Класическа рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com