Тънкости при готвенето на шаран

34154
Тънкости при готвенето на шаран
Снимка: Thinkstock

За приготвянето на шарана за Никулден има няколко варианта - пържен, варен, печен, котлети, пълнен. Независимо от това кой вариант ще изберете, добре е да сте запознати с някои тънкости при при приготвянето му.

- Ако сте решили тази година да приготвите пържен шаран, в никакъв случай не отстранявайте кожата му, а само почистете люспите.

- Преди да изпържите рибата поръсете я обилно с лимонов сок или с бяло сухо вино. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и оставете половин час на стайна температура.

3 лесни рецепти за шаран на фурна

Никулден наближава и ако вече се чудите как да приготвите шарана, предлагаме 3 лесни рецепти. Печен шаран с картофи Ако не се любител...

- Ако искате рибата да запази сочността си и след пържене, добре е четвърт час преди топлинната обработка да я накиснете в прясно мляко, овкусено със сол и черен пипер.

- След това оваляйте парчетата в брашно. Пържете в чугунен съд с предварително загрято олио. Топлинната обработка продължава до придобиване на златисто кафява коричка.

ОТПРАЗНУВАЙТЕ НИКУЛДЕН С БЪЛГАРСКИ ШАРАН

- Ако сте почитател на китайската кухня, може да опитате още един метод за приготвяне на пържен шаран, по-различен от познатия ни. За целта рибата не се реже на парчета, а се пърже цяла. Препоръчително е да използвате по-малък шаран.

- След като го почистите направете няколко напречни разреза. Потопете рибата в предварително разбити яйца, овкусени с подправки (черен пипер, риган, девесил). Пържете до придобиване на златиста коричка.

Отпразнувайте Никулден с български шаран

По традиция, на 6 декември отбелязваме празника на Св.Никола – покровител на моретата, моряците и рибарите. Разбира се, дори и ма...

- В случай, че сте решили просто да сварите шарана, след като го почистите, нарежете го на по-големи парчета. Поставете ги в тенджера със студена вода и подправки. Оставете водата да заври и варете в продължение на 15 минути, считано от момента на нейното завиране.

- За приготвянето на котлети или рулца от шаран, не е необходимо предварително да премахвате люспите, тъй като се отстранява кожата на рибата. Внимателно разрежете почистената риба по посока на централната кост. Може да използвате и специално приспособление за премахване на по-малките кости. Но ако не разполагате с такова, просто ги издърпайте с ръка.

- За тези, които обичат пълнен шаран, опциите са две - с премахване на кожа или с премахване на люспите. Ако решите да отстраните кожата, трябва да го направите внимателно, без тя да се разкъса.

- За плънката може да използвате лук, чесън, средата на бял хляб (предварително накиснат в прясно мляко), сол, подправки. Всичко това се смесва и поставя във вътрешността на шарана. Може да добавите и няколко лимонови резенчета, преди да зашиете рибата.

Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Домашна пилешка супа за ценители

Полезна и ароматна доматена СУПА: Ето колко лесно се приготвя

Запеканка със зеленчуци и ароматни подправки: Поръсете с пармезан

Неустоим какаов КЕКС с орехи: Ще си оближете пръстите

ТОП десерт: Морковен кекс с орехи

Уникален вкус и аромат: Сьомга с вино, мед и розмарин

Този кекс без брашно е готов за броени минути - бързо и вкусно изкушение

Тези здравословни бисквитки са любими на всички зъболекари - не развалят зъбите

По какво се познава класическата шкембе чорба?

Този кекс с гореща вода беше много популярен преди години - отново е на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com