Дан Прайсман: Най-важното за един барман е комуникацията с клиентите

58652
Снимки: Actualno.com

По време на изминалия в хотел “Шератон”, София, “Уиски фест 2013”, посетителите успяха да се насладят на някои от най-добрите уиски брандове в света и да посетят майсторските класове на най-известните специалисти и посланици на участващите марки в тази област. Домакините бяха успяли да създадат много приятна атмосфера, а щандовете на отделните марки бяха аранжирани с много вкус. Сред гостуващите лектори имаше невероятни специалисти от цял свят, сред коитобе и Дан Прайсман, посланик на “Four Roses” за Европа. Ние първи взехме интервю от него.

Дан Прайсман е базиран в Лондон, където преди няколко месеца открива собствен бар – “Nola”. Той е професионален барман, изключително отдаден и обичащ професията си, има свой собствен блог „Bitters&Twisted”, където можете да научите от него много подробности за алкохола и барманската професия. По време на престоя си в САЩ се запознава с уиски марката “Four Roses”, а към момента е и посланикът им за Европа. Той бе и един от лекторите на “Уиски фест 2013”, а ето какво сподели за нашия екип:

Уиски фест 2013 отвори врати за посетители

Вчера в хотел „Шератон“ отвори врати едно от най-приятните за сетивата събития, а именно „Уиски фест 2013“. Изл...

Логично първият ни въпрос бе “Кога за първи път опитахте алкохолна напитка ?”

- Тук Дан се почуди малко и каза: “Много трябва да внимавам, как отговарям на този въпрос, заради “отговорната консумация”, но си спомням, че бях много млад, пиех вино, а на 12-13 години за първи път опитах спиртна напитка, бе скоч и беше отвратителен, и недоумявах защо хората си причиняват това и консумират такива ужасни неща.

За Дан Прайсман се знае, че освен, че е посланик на “Four Roses”, той е и ревностен почитател на бърбъна и искахме да узнаем “А защо точно бърбън ?”

- Беше преди 5-6 години, когато за първи път пих бърбън, в Обединеното кралство, беше “Wild Turkey bourbon” и просто се влюбих в този вид уиски. Обичам и “Four Roses” разбира се, но като цяло бърбънът ми допада много, мога да седна с приятели и да изпия няколко питиета с огромно удоволствие, докато със скоча например, мога да изпия едно питие и толкова, уважавам го, харесва ми, но не е като бърбъна.

Дан Прайсман е бил дълги години и професионален барман, като за нас бе интересно неговото виждане за това, “ Кое е най-важното, за да бъдеш добър барман и как се  научи на този занаят?”

Phaeleh, Dub Phizix и MC Strategy на една сцена тази вечер

Почти никоя любовна история не включва само цветя, романтика и нежност... Затова към магьосника PHAELEH на 1-ви ноември в *МIXTAPE5* ще...

- Аз се научих сам, в днешно време има страшно много информация във виртуалното пространство и всеки, който има желание, може да бъде барман. Да бъдеш барман обаче, не се ограничава само в това да разливаш и миксираш напитки. Тук комуникацията с хората е от ключово значение. Истинският барман може да комуникира с хората, да разбира веднага от какво имат нужда, да има богата обща култура, за да си говори с тях и да знае, как да изглежда като професионалист пред клиентите. Аз мога да науча някого да разлива напитки и да прави коктейли, но не мога да го науча как да си комуникира с хората, просто трябва да го притежаваш.

Всеки един барман има нещо любимо, нещо, което много ще му липсва, ако трябва да приключи с тази работа. Нашият следващ въпрос към Дан бе “ Какво ще ти липсва най-много ако приключиш с тази работа?”

- Това ще са хората, клиентите, защото дори и да работиш в най-добрия ресторант или бар, ако клиентите ги няма или ако постоянната клиентела не е съставена от стойностни хора, то и работата ти няма да е приятна. Клиентите са много важни и аз не бих желал да работя на място, където хората не ми харесват. Освен това може и да не си толкова добър барман, но ако знаеш как да налееш една бира, как да я поднесеш на клиента и как да се отнесеш с него, то всичко ще бъде наред. Затова за мен хората са много важни и това ще ми липсва най-много

“Какво мислиш за това, да пиеш за удоволствие и да се напиеш с евтин алкохол?”

- За мен е много по-ценно едно класно и скъпо питие, отколкото десет по-евтини. Всеки от нас е бил млад и се е напивал с евтин алкохол, но мисля, че с течение на годините ставаш по-мъдър и започваш да оценяваш по-класните питиета пред евтините и лоши на вкус такива.

Vocal Fest 2013 ще ви плени с магията на женския глас

Мая Видал (САЩ), Мор Карбаси (Израел), Curtis Melody (Тринидад и Тобаго), Звездана Новакович (Словения), Алексия Крисомали (Гърция) и в...

Нашият последен въпрос бе свързан с наличието на много фалшив алкохол, дори запечатан и с бандерол и ни бе интересно неговото мнение относно това, “Как можем да разпознаем фалшивото уиски?”

- Ако не си опитвал преди уискито, което си закупил е трудно, но относно “Four Roses” например, вкусът му е много мек. Ето защо, когато отвориш бутилката и си налееш от бърбъна, ако ароматът му е много силен и те “удари” в носа, то нещо не е наред, просто при качественото уиски, ароматите са в перфектна хармония и преливат плавно, което се пренася и във вкуса. Ако ароматите и вкусовете внезапно се слеят и са прекалено силни, то нещо не е наред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю