75 години храмът „Света Петка“ поддържа вярата на русенци

2558
75 години храмът „Света Петка“ поддържа вярата на русенци
Снимка: Интернет

Русенската църква „Света Петка“ е уникална, тъй като представлява умалено копие на Златната църква във Велики Преслав, построена от цар Симеон през златния за България Х век. Преславският храм е реконструиран за първи път в скиците на архитекта при Софийския народен музей д-р Александър Рашенов.

Началото е поставено на 27 август 1939 г. Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г. Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев.

С помощта на Дядо Добри издигнаха най-големия храм в Софийска област

Най-големият храм в Софийска област е почти завършен. Той се намира на гара Елин Пелин и е издигнат с огромната подкрепа на покойния ве...

Размерите на храма са: дължина 30 м и ширина 17 м. Диаметърът на кубето е 13,3 м, а вътрешната му височина е 16,15 м. Камбанарията с кръста е висока 22,7 м. Иконостасът е изработен през 1942 г. от възпитаника на русенското мебелно училище Георги Генов. Русенският художник Георги Каракашев рисува иконите на иконостаса. Църквата е осветена от Доростолски и Червенски митрополит Михаил на 30 април 1944 г.

Дълги години Русенската митрополия се опитва да намери средства за ремонта на сградата, но едва в края на 2018 г. държавата отпусна 500 000 лева. По европейска програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния ще се преведат допълнително още 800 000 евро.

Положението на храма е тревожно, тъй като е построен на скат и стените се разцепват и се получава наклон под определен градус. Това предизвиква и унищожаване на стенописите. Пробивите в стените при лошо време водят до навлизане на вода и сняг в църквата.

Ремонтните дейности по храма „Света Петка“ е предвидено да завършат до три години. В непосредствена близост до храма е планирано е да се изгради, център за поклонници, в стремежа за развитие на религиозния туризъм в града и региона.

Историята на асеновградския храм с виенски часовник на камбанарията си

В съвременния свят българинът, обичайно, е свикнал по празници по-често да се обръща към Бог. Да отправя молитви за здраве и благополуч...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com