Басарбовската света обител - духовно средище на православните християни

3383
Басарбовската света обител - духовно средище на православните християни
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски“ е разположен в долината и красивите меандри на река Русенски Лом, близо до село Басарбово. Той е единственият действащ скален манастир в България. През 1978 г. е обявен за археологически паметник на културата от местно значение.
Манастирската обител води началото си още от Второто българско царство (XII в.), но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431 г. За известно време през XIX в. манастирът останал без обитатели, но през 1937 г. тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище.

Преподобни Димитрий Басарбовски се родил в село Басарбово, което се намира на 10 км от град Русе. Светецът водел отшелнически живот в пещера в скалите, а по-късно в колиба край реката. Преподобни Паисий Хилендарски в своята „История славяноболгарская“ сочи 1685 г. като година на смъртта му. След кончината си монахът бил погребан в селската църква, но по време на една от руско-турските войни от 1768-1774 г. мощите му са пренесени в Букурещ в църквата „Св. Св. Константин и Елена", където се намират и до днес. Легендата разказва за много предишни опити мощите да бъдат пренесени, но се оказвали неуспешни. Мощите са високо почитани от населението на  Румъния, като светецът се възприема като неин небесен покровител. По тази причина манастирът се посещава целогодишно от румънски поклонници и туристи.

Карнавална еуфория превзема Русе

Дни преди Карнавала в Русе, на площад „Свобода“ пред Съдебната палата, доброволци ще рисуват приказни герои, фигури и живот...

Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956 г. Оттам по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която според преданието е спял Св. Димитрий. Вдясно от нея е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941 г., а до него се намира голямата икона на светеца, изобразен в цял ръст.

По друго каменно стълбище се стига до естествена пещера, в която е погребан монах Хрисант, който възродил манастира и го върнал към живот през 1937 г. Пещерата изпълнява ролята на костница, в която е подредена и музейна експозиция.

През 2016 г. Русенският митрополит  Наум освещава построения храм „Свето Преображение“, а игумен на манастира е монах Алеко. Храмовият празник се чества на 26 октомври – Димитровден. В комплекса не се предлага настаняване.

Над 100 семейства заплашени да останат без дом заради фалит на завод в Русе

Заплашени да останат на улицата са над сто семейства  след фалита на завод „Захар Био” в Русе. За покриване на задълже...

Вижте кадри от мястото в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе