X
 
 

Будни русенци напомниха за геноцида над арменския народ

519 0
Будни русенци напомниха за геноцида над арменския народ
Снимка: Actualno.com/Юрий Илиев
На 24 април, в двора на арменската църква „Света Богородица“ в Русе, се проведе църковна служба и възпоменателна церемония във връзка със 104-та годишнина от геноцида над арменския народ.

На възпоменанието присъстваха заместник-кметът инж. Димитър Наков, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, общински съветници, представители на областна администрация, на арменската общност и др. На Паметника на жертвите от геноцида над арменския народ бяха положени венци от името на местната власт, политически партии и обществени организации.

103 години от арменския геноцид

Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е геноцид извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата...

Отец Дирайр отслужи Света Литургия в двора на Арменската църква, която емоционално завърши с думите: „Ако нося арменското знаме в сърцето си, то българското е в душата ми!“ Ученици от младежката арменска организация рецитираха патриотични стихове. Владислав Атанасов от Регионалния исторически музей припомни важни моменти, които са част от историята на арменския народ и преживения геноцид.

На церемонията бе припомнено, че в италианският Парламент в навечерието на настоящата годишнина заяви признаването на Арменския геноцид, а френският президент Емануел Макрон обяви 24 април за Ден в памет на жертвите на Геноцида.

В края на церемонията присъстващите запазиха минута мълчание в памет на загиналите, а събралите се граждани положиха цветя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители