Държавни професионални гимназии в Русе ще се обновят по оперативна програма

16032
Държавни професионални гимназии в Русе ще се обновят по оперативна програма
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Днес в ПГСАГ „Пеньо Пенев“ се проведе официална церемония с първа копка по изпълнение на  договор с предмет „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на модернизация на образователната инфраструктура на Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.  Договорът е на стойност 2 334 226 лв. Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“, съфинансирана от ЕС.

Пред кореспондента на actualno.com директорът на ПГСАГ „Пеньо Пенев“ Камелия Денчева сподели, че ще бъдат обновени 3 корпуса, които ще бъдат санирани. Планиран е основен ремонт на покривите, цялостен вътрешен ремонт на сградите – боядисване на стаи и коридори, подмяна на врати, подмяна на настилки, нови осветителни тела, изграждане на пожароизвестителна инсталация с оповестяване. В Корпус А ще бъдат ще се изгради външен асансьор за хора с увреждания и на всеки етаж ще се обособят адаптирани санитарни възли. Основно ще се ремонтира и физкултурния салон. Учениците ще могат да ползват също новоасфалтирана спортна площадка, а оградата на целия терен ще бъде подменена с нова. Дейностите няма да пречат на учебните занятия през есента. След приключването на обновяването младежите ще имат на разположение  модерна мултифункционална зала с капацитет от 400 души.

В ПГМТ „Юрий Гагарин“ също ще бъде цялостно обновен учебният корпус. Това включва реставрация на фасадата, подмяна на дограмата, на отоплителната инсталация, топлоизолация на тавани. Предстои  частичен ремонт на покрива и цялостен вътрешен ремонт на сградата. В училището ще бъдат изградени мълниезащитна система и пожароизвестителна инсталация. В сградата ще бъдат създадени подходящи условия за  хора с увреждания, а на всеки етаж ще се обособят пригодени санитарни възли. На спортната площадка ще се оформят две игрища – едно за мини футбол и едно комбинирано за баскетбол, волейбол и тенис на корт. Дворът на училището ще има ажурна ограда.

Цялостно обновяване на учебния корпус и на физкултурния салон ще се извършат и в ПГИУ „Елиас Канети“. Старинната фасада на сградата ще бъде реставрирана. В проекта са заложени подмяна на отоплителната, електро и ВиК инсталации, основен ремонт на покрива, цялостен вътрешен ремонт на сградата. Красивото дворно място ще бъде преобразено, като за младежите ще бъдат обособени спортни площадки за 3 вида спорт. Ще се изгради осветление и предпазни огради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе