Едно момче от Русе с име на победител ще създава програми за изкуствен интелект

19606
Едно момче от Русе с име на победител ще създава програми за изкуствен интелект
Снимка: Actualno.com/Юрий Илиев

Виктор Кожухаров е типичен пример за талантливи деца, които са светъл лъч в нашето образование, постигнали отлични резултати в емблематично за Русе учебно заведение, като МГ „Баба Тонка". Преди патронния празник на гимназията кореспондентът на actualno.com се срещна с младия талант, неговия преподавател по математика Росен Чапаров и директорката Галина Бобева, които се изказват ласкаво и с гордост за своя възпитаник. За момчето е предложено по време на празника през следващата седмица да бъде награден за постигнатите високи резултати по математика.

Виктор е роден на 22 януари 2003 г. в Русе. Началната си подготовка дължи на баба си, която е преподавател по математика в ОУ „Братя Миладинови“ в града и където той е ученик до IV клас. От V клас, талантливото момче е прието в МГ „Баба Тонка“, където профилирано развива математическите си дарби. Сега е 16-годишен ученик в Х „А“ клас, а  през последните пет години участва много успешно в олимпиади по математика и информатика.

Да учиш "Информатика" в България все още предполага най-добри бъдещи доходи

Голямата промяна в българското висше образование е, че студентите по медицина вече са повече от традиционното за много години най-попул...

Негов преподавател в гимназията от 4 години в модул за обучение на талантливи деца за математически олимпиади е Росен Чапаров. Той е впечатлен от възможностите на Виктор и заедно с преподавателя от РУ „Ангел Кънчев“ Юрий Кандиларов са помогнали за постигнатия огромен успех – златен медал, с максимален брой точки от дистанционно проведеното популярно Австралийско математическо състезание през август 2018 г. Лично посланикът на Австралия за България Кейт Лоугън на 28 януари 2019 г., на тържествена церемония в Института по математика и информатика при БАН награждава златните медалисти от реномираното състезание за миналата година, които получават и Наградата „О’Халоран“.

Математическата надпревара се провежда на английски език за ученици от III до XII клас. Състезанието е учредено през 1976 г. и е едно от най-големите от този род в света. В него вземат участие над 500 000 ученици от 38 държави. Официално България участва от 1992 г., а от 1994 г. се гордее с множество медалисти.

Според регламента на състезанието, участниците, постигнали максимален резултат, получават специална награда „PETER O’HALLORAN“, а учениците от по-големите възрастови групи (от VІІ до ХІІ клас) - и златен медал. Златните медалисти за 2018 г. са: Мартин Копчев (ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, Габрово), Виктор Кожухаров (МГ „Баба Тонка“, Русе) и Маргулан Исмолдаев (МГ „Д-р Петър Берон“, Варна).

Започна онлайн записването за обучението по информатика в Стара Загора

Всички желаещи да се включат в безплатното обучение по информатика в Стара Загора могат да се регистрират на платформата www.4skills.eu...

Виктор участва и в Националния кръг на олимпиадата по математика в София от 14-15 април 2018 г. Включен е в разширения отбор по математика за Балканиадата за ученици до 15.5 г. В контролни състезания след отлично представяне е първа резерва в тима. Печели златен медал на Зимен кръг на състезание „Математика без граници“, сребърен медал на Есенен кръг на същото състезание за 2018 г. и трета награда и бронзов медал на Есенен математически турнир в София – 10.11 .2018 г.

В състезанията по информатика през лятото на 2018 г. се представя блестящо на Европейска младежка олимпиада в Инаполис (до гр. Казан), Русия. Там, сред 100 участници до 15.5 г., където участват само трима българи от София и Виктор, момчето от Русе завоюва златен медал с максимален брой точки. Негов преподавател в МГ „Баба Тонка“ е Сюзън Феимова, а помощ от РУ „А. Кънчев“ оказва Пламенка Христова. На 16 и 17 март 2019 г. Виктор участва на Национална олимпиада в Стара Загора за определяне на тима за Световна олимпиада по информатика за ученици в Азърбайджан с 400 участници.

Младият математик се труди усилено за създаване на програми за изкуствен интелект в състезания по шах. Помага на по-малката си сестра Мария за уроците. Същевременно кандидатства за финансово подпомагане от Фондация „Димитър Бербатов“. Получил е парична награда от Фонд „Математика на бъдещето“ и от Фонд „Елица Цветинова Русинова“ за даровити деца в Русе. След завършване на средното си образование момчето смята да кандидатства в университети в Оксфорд или Кеймбридж.

Два златни, сребърен и бронзов медал за България от олимпиадата по информатика в Русия

Бляскав успех постигнаха четиримата български състезатели на Втората европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 в Инополис,...

Пожелаваме на Виктор нови успехи в математиката и програмирането и се надяваме интелектуалния потенциал на нацията да не изтича в чужбина, а да помага за развитието на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе