Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе чества бележита и славна история

3383
Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе чества бележита и славна история
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

На 22 март Математическа гимназия „Баба Тонка“ чества 155-годишнината от основаването си с с патронен празник. По-старо в крайдунавския град е само 180-годишното СУ „Христо Ботев“.

През далечната 1864 г. Русенското девическо класно училище се обособява като самостоятелно, обитаващо своя собствена сграда. Началото е поставено с преподаване на световна история, катехизис, българска граматика, география, хигиена, аритметика, естествена история, свещена история, българска история, чистописание, ръкоделие и френски. Храмът на образованието претърпява множество други преобразувания през годините, за да се стигне до 1970 г., когато Политехническа гимназия „Баба Тонка“ се трансформира в Математическа гимназия „Баба Тонка“.

Занаятите изяждат езиковите паралелки

Професионалните паралелки, където учениците ще учат и усвояват занаят, постепенно се увеличават за сметка на профилираните, част от кои...

Празненството започна с поднасянето на венец и цветя пред паметника на патрона на училището Баба Тонка Обретенова, след което в Пантеона на възрожденците беше отслужена заупокойна молитва в нейна памет.

На тържественото събрание в център „Канев“ заместник-кметът по „Комунални дейности“ на Община Русе Наталия Кръстева, която е и председател на Училищното настоятелство и председателят на Общински съвет - Русе проф. Христо Белоев поздравиха ръководството, педагогическия състав и учениците от МГ „Баба Тонка“ за празника на училището. Наталия Кръстева връчи на директора на гимназията Галина Бобева поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов.

На тържеството директорът Галина Бобева награди 14 ученици за високите им постижения на национални и международни състезания в различни области. С плакет на Фонд „Математика на бъдещето” за издигане авторитета на гимназията през годините на неговото ръководство бе награден предишният директор Митко Кунчев.

 

Русенско училище изгражда в подрастващите култура на хранене и здравословен живот

ОУ „Иван Вазов“ в Русе е финалист в първата фаза от програма „Нестле за по-здрави деца“. След края на фаза 1 от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com