Музиканти от 12 страни ще участват в Международният конкурс "Шуберт" в Русе

3475
 Музиканти от 12 страни ще участват в Международният конкурс "Шуберт" в Русе
Снимка: pixabay.com

11-ото издание на Международния конкурс „Франц Шуберт“ ще събере 62 млади музиканти от 12 страни в Русе, като за първи път ще участват изпълнители от Канада, Грузия, Япония и Черна гора, съобщи директорът на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ Мария Дуканова.

Престижната надпревара ще се състои от 24 до 28 ноември, като откриването ще бъде утре, 23 ноември, с концерт на част от членовете на международното жури – пианистката Мария Принц /Австрия/, флейтиста проф.Георги Спасов и оперния певец Николай Моцов. Освен тях задачата да оценяват участниците ще имат още световното клавирно дуо Аглика Генова-Любен Димитров, Антон Матев /Австрия/, Иван Кюркчиев, Георги Делиганев, като председател на журито ще бъде артистичният директор на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, музиковедът Ива Чавдарова.

В Русе започнаха приготовленията за предстоящите коледни празници

В Русе започнаха приготовленията за предстоящите коледни празници. Днес започна монтирането на 13-метровата изкуствена елха пред община...

Конкурсът в Русе е уникален, тъй като в Европа има само още една надпревара на името на Франц Шуберт, която е обаче само за певци, а тук има четирите категории – пиано, класическо пеене, клавирни дуа, камерна музика, каза още Мария Дуканова. За първи път клавирните дуа ще има вече възможност да свирят не само на четири ръце, но и на два рояла, след като училището разполага с нови инструменти. Конкурсът „Шуберт“ в Русе се отличава с още нещо – само тук и на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен участниците в третия тур свирят с оркестър. Това е възможно благодарение на партньорството на Русенска опера, чийто оркестър ще свири и на гала концерта на лауреатите под диригентството на Юрий Илинов от Русия. Третият тур и галаконцертът ще бъдат записани от БНР, което ще даде и своя награда – студиен запис, а самият галаконцерт на 28 ноември от 18 ч в Доходното здание ще се излъчва пряко в интернет от телевизия Live7.

За най-добрите млади музиканти ще има многобройни награди – предметни, парични и плакети. Това е единственият конкурс в България, където първата награда е неделима, а паричните премии при повече от един лауреат се изплащат в пълен размер на всеки, без да се разделят. Конкурсът е в програмата на МК за закрила на деца с изявени дарби, а голямата награда за всички носители на първо място е концерт във Виена в Българския културен център „Дом Витгенщайн“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Иво Димчев на най-големия фестивал в Словакия заедно с Queens of the Stone Age и още звезди

Миро направи впечатляващ The Grand Finale в "Арена София" (СНИМКИ)

МОЛЕЦ с нова песен и пореден разпродаден концерт (ВИДЕО)

ALI представят видеото на "The List" с премиера на живо тази събота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com