Надежда в родната атлетика упорито преследва международните върхове

25459
Надежда в родната атлетика упорито преследва международните върхове
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Човек е голям, колкото са големи неговите мечти. Едно момиче преодолява гравитацията в овчарския скок, но мечтае да стане летец в гражданската авиация. Това е Йова Димитрова Петрова, 16-годишна ученичка от Х клас на СУПНЕ (Средно училище с преподаване на немски език) „Фридрих Шилер“, по-известно в Русе като  Дойче шуле.

Кореспондентът на Actualno.com се срещна с амбициозната атлетка и нейния баща и треньор Димитър Петров в тренировъчната атмосфера на залата на Спортен комплекс „Ялта“  и скочището за овчарски скок на Градски стадион в Русе.     

Лекоатлетката е родена на 5 април 2003 г. и притежава цялата целеустременост, характерна за зодия Овен. Тя е представител на Спортен клуб по лека атлетика „Дунав“ – Русе с президент – легендата в средните и дългите бягания у нас Евгени Игнатов. Неговите национални рекорди от 1500 м до 10 000 м са ненадминати до ден днешен - над 30 години. СКЛА „Дунав“ – Русе е неизменно в тройката на отборното класиране в националните шампионати.

Началото на спортните ѝ занимания е поставено през 2012 г., когато е 9-годишна (в  III клас) с тренировки в лекоатлетически  трибой -  60 м спринт, дълъг скок и 600 м гладко бягане при треньорката Невянка Кирилова. С тези дисциплини продължава да се занимава в продължение на 5 години - до 2017 г. Тогава се преориентира и специализира в овчарския скок, където тренира при баща си Димитър Петров (бивш състезател в същата дисциплина) и който я въвежда в тънкостите на специфичното и капризно към атмосферните условия на открито лекоатлетическо предизвикателство.  Условията за тренировка в зала са трудни, тъй като много състезатели използват три коридора в 50-метрово покрито помещение в Спортен комплекс „Ялта“.

По-голямата зала е предоставена изцяло на бадминтона и предишният достъп до нея за лекоатлети е прекъснат. На открито има скочище до една от футболните врати и там усилията да се постигнат добри резултати са по-приемливи. Въпреки това успехите за Йова не закъсняват и благодарение на пословичната ѝ упоритост достига титли и медали. Тя е трикратна републиканска шампионка до 16 г. (2017 г. - зала и открито; 2018 г. - зала и открито); републиканска вицешампионка до 18 г. – 2017 г. на открито; републиканска шампионка до 18 г. – 2018 г.- зала ; републиканска вицешампионка до 18 г.- 2018 г. на открито;  републиканска вицешампионка до 18 г.- 2019 г. - зала; вицешампионка на турнир „Лъвски скок“ 2019 г. в Сърбия. Личното ѝ постижение на открито е 3 м с летва и неофициално 3,40 м с ластично въже. На Йова предстоят републиканско първенство на открито през юни 2019 г. и  евентуалното ѝ включване в националния отбор за Балкански игри.

От „Еврофутбол“ ООД са я спонсорирали еднократно с шпайкове, овчарски прът и спортен лагер. Нейни примери за подражание са ненадминатата  Елена Исинбаева от Русия (световен рекорд- 5,06 м) и настоящата олимпийска, световна и европейска шампионка Екатерини Стефаниди от Гърция.

Момичето желае да учи в американски колеж след завършване на средното си образование и там да продължи да се занимава с любимия спорт. Мечтата ѝ е да стане пилот в гражданската авиация. Обича да се разтоварва с излети в природата. Има по-малка сестра, с която се радва да общува.

Пожелаваме на Йова да осъществи успешен опит за летене в безоблачното небе и максимално прелитане над летвата в овчарския скок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе