Община Русе изгражда социални жилища за хора в неравностойно положение

3651
Община Русе изгражда социални жилища за хора в неравностойно положение
Снимка: Община Русе

Община Русе ще изгради четириетажен блок по проект „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“. Спасимир Димитров - ръководител на проекта и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ заедно с екипа си представи подробности пред медиите.

Началото е поставено на 5 септември 2018 г. Срокът на проекта е 2,5 години, а общата стойност - 2 248 075,04 лв., от които размерът на безвъзмездната помощ е 2 075 036,29 лв. и 173 038,75 лв. - собствен принос.

Пламен Стоилов: Русе е променен, продължаваме да си поставяме амбициозни цели

Пламен Стоилов бе избран за кмет на Русе през 2011 г, а преди това бе областен управител на района. През 1984 г. завършва ВНВУ "В. Левс...

След приключване на строителството ще се осигурят социални жилища с общо 28 апартамента (девет от тях - специално проектирани за ползване от хора с физически увреждания), които ще се ползват от хора в неравностойно положение за съответен период от време. Сградата със сутерен и 4 надземни нива ще бъде построена в кв. „Родина 3“,  на ул. „Белмекен“ №31 и ул. „Черни връх“ №9. Ще бъдат обособени паркинг, съоръжения за дейности на открито и беседки. За уреждане на реда и начина за предоставяне на социалната услуга е приета Наредба за реда и условията за ползване на услугата „социални жилища“. В нея са конкретизирани целевите групи: бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия; родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания; хора в риск от бедност и социално изключване. Потребителите ще могат да ползват и допълнителни социални, здравни и образователни услуги за повишаване на тяхното образование, придобиване на професионална квалификация и интегриране в обществото. По този начин ще се повиши не само качеството на живот на крайните ползватели по проекта в битов аспект, но и достъпа до различни здравни и образователни услуги, а оттам и ще се подобри и социалния статус на хората.

За настанените потребители като задължителни изисквания ще бъдат въведени посещение на образователна институция на деца в училищна възраст; включване на безработните в образователно-квалификационните програми, като и в програми за осигуряване на заетост; включване в програми за социална интеграция и обучения и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе