Преди 141 години русчуклии хвърлиха фесовете и тръгнаха по европейски път

2820
Преди 141 години русчуклии хвърлиха фесовете и тръгнаха по европейски път
Снимка: Община Враца

На 20 февруари, с тържествена церемония в Пантеона на възрожденците бе отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на крайдунавския град. На празника присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът Наталия Кръстева, Генералният консул на Русия в Русе – Андрей Громов, председателят на Общински съвет Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ – проф. Христо Белоев, зам. областният управители на Област Русе Валентин Колев, общински съветници, лидери на политически партии, русенци и гости на града.

Русенската крепост е освободена в резултат на подписаното примирие в Одрин на 31 януари 1878 г. На 20 февруари сутринта през крепостната порта „Кюнтю капу“ в стария Русчук влизат ген. Тотлебен, щаба му и руските войски.  Той е посрещнат от турски караул, предвождан от Сали паша, който си предава сабята и ключа на града. Възторженото население заедно с Васил Друмев, епископ Браницки приветстват освободителите.

Трябва да се отбележи огромната роля на знаменития русенец Иван Ведър, основател на масонското движение в България. Ден преди това, координирайки действията си с турския масон Делавер паша те спасяват местното население от заколение и погроми.    

Пред Пантеона на възрожденците звучаха маршове в изпълнение на Общински духов оркестър. Национално дружество „Традиция“ с регионалния си клуб „Ангел Кънче“ в Русе показа униформи, знамена и въоръжение от Руско-турската освободителна 1877-1878 г. пред Пантеона , а в сградата представи изложба с репродукции на руски автори „Епизоди от Освободителната война“.

Тържеството започна с встъпителни думи на проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. „Преди 141 години свършват фесовете, за да бъдат заменени с калпаците, поробителят си заминава с влак – това са важните моменти от историята на Русе, защото са уникални като множество от местата на памет в този град“, каза в словото си проф. Ненов. „Те свързват съдбата на Русе с националната история, дали с историята за спасяването от заколение на русенските граждани, дали с историята за старото градско гробище, или пък с църквата „Света Троица“, където се предават ключовете на някогашната османска крепост и Русе е обявен за свободен град. Всички тези места формират нашата идентичност“, допълни той. 

Кметът Пламен Стоилов произнесе тържествена реч. „Днес честваме един изключително значим празник. Подобни дни са повод да се преклоним пред силния и борбен дух на нашия народ и да си спомним за хилядите сънародници, които са отстоявали свободата ни“, заяви кметът и отправи пожелание да съхраним славните дела на предците ни, да се гордеем с корените си и да градим заедно по-доброто бъдеще на Русе.

Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов приветства русенци и гости с празника и припомни военното сътрудничество между руси и българи.  

Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха благодарствен молебен за извоюваната свобода. В програмата взе участие хор „Св. Георги Победоносец“ при Общински младежки дом-Русе, с диригент Мина Влайкова.

По традиция, институции, обществени организации и политически партии поднесоха венци и цветя пред Вечния огън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе