Професионалисти и любители с коледно надиграване в Русе

2785
Професионалисти и любители с коледно надиграване в Русе
Снимка: Община Ивайловград

В рамките на Коледно-новогодишния фестивал Русе’ 2018 на 15 декември, от 17:30 ч., в зала „Дунав” ще се проведе традиционното Коледно надиграване, организирано от Община Русе и ФТТ „Найден Киров”. Водещ на фолклорната проява ще бъде актьорът Илия Деведжиев.

Имените русенски фолклорни танцови ансамбли ще вдигнат градуса на публиката. Сред тях са: ФТС „Зора”, „Зорница”, ФТТ „Найден Киров”, ФТА „Здравец”, „Русчуклийче“. Ще участват  и клубове за народни танци, които в последно време впечатляват специалистите. Те са: Школа за фолклорни танци „Играорци”, Клубове за народни танци „Чанове” и „Нашенци“.

В конкурса ще се състезават деца до 14 г. и младежи от 14 до 19 г., а авторитетното жури е съставено от хореографите Ренета Стефанова, Боян Тончев и Йордан Йосифов. В конкурсната програма победителите ще получат грамоти, както и атрактивни награди от „Кауфланд” - Русе. В „Надиграване от публиката“ всеки зрител може да стане активен участник. При тях надпреварата ще бъде с „Право хоро“ и „Ръченица“. Ще се определят Мис и Мистър Танц 2018. Те ще бъдат от заелите първо, второ и трето място състезателни двойки, както и отличените в надпреварата на публиката. Ще бъде присъдена и Награда за най-артистично присъствие, учредена от ФТТ „Найден Киров” на името на неговия създател – хореографът  Иван Донев.

 На Коледното надиграване публиката ще се запознае с най-новата танцова постановка на ФТТ „Найден Киров“ с гл. художествен ръководител Богдан Донев. Тя пресъздава обичая от с. Кошов Джамал, признат от ЮНЕСКО за едно от Живите човешки съкровища. Главното действащо лице в ритуала е Татунчо - създание, което гони злите сили и благославя за берекет. Постановката се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“.

„Джамал“ е обичай, с който в село Кошов гонят злите духове на Ивановден. Това е зимна обредна игра в периода след мръсните дни, като в нея участват само мъже. За първи път обичаят е бил изпълнен през 1875 г., а през последните десетилетия се пресъздава редовно от 1976 г. от фолклорната група на село Кошов. Фантастичното животно Татунчо изглежда страшно и е придружавано от мъже, облечени с носии, с маски от кратунки на лицата и по две дървени саби в ръцете. Водачът на тайнственото същество иска разрешение от кмета да обиколи селото, показва паспорт и след това, докато танцуват, детето на домакините припада. Дъхът на Татунчо го спасява, а след това, когато самото животно пада на земята, лекарят го вдига на крак със самодивски прах.

Жителите на Кошов вярват, че ритуалът действително закриля селото. „Няма никакви болести, никакви епидемии, всички са здрави, щастливи, булките по две раждат, близнаци. Джамалът се предава по наследство, има много млади хора и деца, които участват. Това е една традиция на селото и, доколкото знаем, никъде в България няма такъв обичай и затова си го поддържаме“, споделя ръководителят на фолклорната група Атанас Атанасов. Самодейците от Кошов представят обичая в България и по света с огромен успех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе