Русе се включва в кампанията за борбата с хипертонията

1194
Русе се включва в кампанията за борбата с хипертонията
Снимка: Община Русе

През месеците май и юни в 12 града в страната, сред които и Русе, ще се проведе за 16-ти пореден път национална здравна кампания „Май месец за мерене“ по инициатива на Българската лига по хипертония. Кампанията ще отбележи Световния ден на хипертонията и ще премине под надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя.“

Инициативата включва 23 локации, като в Русе тя ще се проведе на 11 юни, събота, от 10:00 до 16:00 ч., пред Съдебната палата. Участниците ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

160 участници събра Иновативният лагер за декарбонизацията в Русе

С обобщение на резултатите от работните групи и презентация на иновативни „зелени“ продукти, разработени от студенти и учен...

„Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Чрез кампанията Българската лига по хипертония ще участва в първия клиничен протокол на Световната лига по Хипертония за ранна детекция и превенция на предсърдно мъждене.

По официална информация сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%, като в България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, свидетелстват за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

Повече информация за инициативата може да бъде открита на сайта на Българска лига по хипертония https://hypertension.bg/.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе