X
 
 

Русенската митрополия представя уникални икони на румънски творци

359 0
photo of Русенската митрополия представя уникални икони на румънски творци
Снимка: Община Тетевен
Неизвестна техника на широката публика за изработване на икони върху стъкло е представена в Русенската художествена галерия. Изложбата е по инициатива на Русенската митрополия, като освен икони показва мозайка с църковна тематика и стари румънски народни носии. Експонатите в църковното изкуство са дело на Щефания Накю, Флорентина Опайна, Дияна Юлияна Барбу. Куратор е арх. Лучиан Еустациу Михаеску. Експозицията включва 20 икони върху стъкло и икона от мозайка на Христос.

„При рисуването се използват пигменти в смесица с олио от иглолистни дървета“, обясни Щефания Накю. Тя е автор на повечето икони върху стъкло, показани в изложбата. Резултатът се постига, като се рисува се на гърба на иконата в обратна перспектива. Методът датира от края на XVIII и началото на XIX век. 

Вокално студио от Русе спечели престижни награди в Румъния

На 1 декември, национален празник на Румъния, в Букурещ, се проведе фестивалът „Идвай, идвай бързо, Дядо Коледа!”. Изпълнит...

Употребява се златно или сребърно фолио, за да е по-силно излъчването на образа. Има технологично време, през което боята съхне. Затова са нужни няколко дни за изработването на една икона върху стъкло. Иконите изглеждат по детски наивни, защото преди два века са рисувани от необразовани в това изкуство селяни, а не от дипломирани специалисти.

Показаните автентични румънски народни носии са от областите Олтения и Мунтения в Южна Румъния. Сега са музейни експонати, но преди 100 години били носени от селяните, рисували иконите върху стъкло. Изложбата ще гостува в Русе до началото на януари 2019 г. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители