Село Ряхово отбеляза 102 г. от победата на нашата армия срещу румънските войски

5047
Село Ряхово отбеляза 102 г. от победата на нашата армия срещу румънските войски
Снимка: Pixabay

На 12 и 13 октомври 2018 г. в с. Ряхово се проведоха събития по случай 100-годишнината от края на Първата световна война и 102-рата годишнина от победата на Българската армия при същото селище. 

През първия ден имаше открит урок по родолюбие, турнир по стрелба с въздушна пушка и лък с участието на ученици под надслов „За славата бойна българска“, конкурс на историческа достоверна рисунка на воини от Първата световна война, както и целодневна музейна експозиция на открито с повече от 150 експоната. Мястото бе около възстановения паметник на загиналите воини по време на Първата световна война. 

Държавата дава 360 000 лева за годишнината от Първата световна война

С правителствено постановление се отпускат 360 000 лв. за отбелязването през тази година на 100-годишнината от Първата световна во...

На 13 октомври на крайбрежната ивица „Десанта“ бяха пресъздадени полевите лагери на Българската и Румънската войски, музей на открито и отбранително съоръжение от времето на Първата световна война. По време на официалната част, която започна от 15 часа се проведе панихида за загиналите воини от Първата световна война пред паметника им в село Ряхово, воински ритуал и полагане на венци и цветя на признателност. Кулминацията в честванията бе военно-историческата реконструкция на отблъскването на Румънския десант при с. Фламънда - с. Ряхово 1916 г. В битките участваха клубове от цяла Североизточна България.

Сред отличените с грамота на областния управител Галин Григоров за бележитата дата бяха Регионалните клубове от Русе, Силистра, Добрич, Велики Преслав, Варна, Велико Търново и Плевен, влизащи в състава на Национално дружество „Традиция”, както и сдружение „Клуб миноносец Дръзки”, Патриотичен клуб „Възраждане” - Търговище, а също и сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България”, което е основният организатор на честванията. Събитието бе под патронажа на областния управител на област Русе Галин Григоров и се осъществи със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и община Сливо поле. Галин Григоров удостои с плакет за съществен принос в съхраняването на българските традиции и родната памет директора на дирекция „Социална дейност” към Министерство на отбраната Иво Антонов и Радослав Симеонов, който е главен експерт в отдел „Военни паметници“ в МО. Поводът са отпуснатите пари за реновиране на паметника на воините в село Ряхово и други войнишки паметници на територията на областта. Плакет на областния управител за цялостен принос в съхраняването на родните традиции получи и Върбан Минев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе