Стопани в Русенско са глобени за „помилвани“ от тях прасета

1504
Стопани в Русенско са глобени за „помилвани“ от тях прасета
Снимка: actualno.com

В Русе се проведе заседание на Областната епизоотична комисия по отношение на болестта „Африканска чума по свинете“ и предприетите мерки за борба със заболяването, водено от директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Двама стопани в Русенско са глобени за укрити общо три домашни прасета, отглеждани в стопанства от тип „заден двор“ и вече хуманно умъртвени, съобщи д-р Георги Дяков.

Случаите са в Ново село и в Бяла и действията са извършени след подадени сигнали, че стопаните не са изпълнили заповедта на областния управител на Русе и закона за ветеринарно-медицинската дейност за умъртвяването на всички домашни прасета като част от мерките против разпространението на заразното заболяване.

Чумата по свинете подмина четири индустриални обекта в област Русе

Днес, 10 септември, се проведе заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната...

Д-р Дяков заяви, че санкцията за подобно нарушение е между 500 и 1000 лева. Той допълни, че за поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването. От свинефермата в Бръшлен, където бяха умъртвени 40 000 прасета, е подадена жалба в съда. Собственикът на обекта смята, че полученото обезщетение е по-ниско с  2 000 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com