Ученици ще се потопят в хилядолетни приключения в русенски музей

2370
Ученици ще се потопят в хилядолетни приключения в русенски музей
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Деца от русенски училища ще се превъплътят в ролята на римски легионери, императори и красиви римлянки, ще се разберат какво е било облеклото на болярите и техните семейства. Епохата на Модерността ще представят с помощта на елегантни костюми и дамски рокли от края на XIX и началото на XX век. Това предвижда новият проект „В дрехите на историята – обучение в култура“, който ще се реализира от Регионален исторически музей в Русе с подкрепата на Министерството на културата.

Проектът включва провеждането на четири тематични работилници, които ще визуализират дейности от всекидневния начин на живот на хората от времето на праисторията, римското владичество, Средновековието и Модерността. Целта е чрез интерактивни занимания в музейна среда да се получат трайни знания по разглежданите теми и формират базисни умения за извличане на информация при работа с експонати.

Юрист: Инструкцията на ДАНС за децата е опасен прецедент

Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен достъп до информационните фондове в образователното министерство, е...

Работилницата по Праистория ще запознае децата с начина на живот на праисторическите хора. Модулът е динамичен и изцяло интерактивен, а разказът протича в последователността на решаването на „пещерна“ кръстословица, която присъстващите трябва да попълнят с помощта на лектор. В изложбените пространства на зала „Праистория“ учениците разбират как се изхранват хората, живели 6500 г. пр. Хр., как са били изградени селищата им, какви са светилищата им, култовите предмети и всекидневни практики. Децата ще имат възможност да мелят жито с хромели, да правят пещерни рисунки с въглен, да си изработят праисторически амулет от миди, които през периода са били едно от основните (до монетно) средства за размяна. Специално изработени за класната стая облекла ще повишат интереса към занятието. 

Работилницата, посветена на древен Рим, препраща към времето, когато при устието на р. Русенски Лом се изгражда „Сексагинта Приста“ – пристанището на 60-те кораба, база на римската флотилия. Децата научават за функциите и управлението на крепостта. Учат за римската митология, чрез изработване на маски на римски божества. Подрастващите получават знания за римското въоръжение, чрез адаптирани детски сетове - шлем, броня, меч, щит и копие. Създадени за целта дрехи и аксесоари от римско време ще превърнат децата в легионери, императори и красиви римлянки. 

Работилницата по Средновековие показва наследството на средните векове – градища, места на духовност, всекидневни практики, облекло и обичаи. Акцентът пада върху археологическия резерват „Средновековен град Червен“ край Русе. Чрез сглобяването на специално създаден пъзел на Червен се учи за устройството на средновековните крепости, тяхното изграждане и архитектурни особености. Тъкане на стан-рамка има за цел изучаване на занаятите през периода, а средновековни костюми ще покажат на децата как са се обличали семействата на болярите.

Работилница Модерност препраща към първите прояви на Модерността в градската култура на хората. Мъжки костюми, елегантни дамски рокли от края на XIX и началото на XX век, книга-игра с дрехи ще „разкажат“ на учениците за модните елементи и промяната в облеклото на „модерните“ хора. Експозиционните пространства на Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) ще ги потопят в живота на гражданите – как са изглеждали къщите им, как са били устроени домакинствата, как се трансформират нравите и порядките в обществото тогава.

Кметът, който е осъзнал, че народът има нужда от образование и се е борил за това до края

Павел Костов Паунов, по-известен само със собственото и бащиното си име, е емблематична и леко позабравена личност от миналото на Асено...

В работилниците ще се включат 60 ученици от: ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Ангел Кънчев“, МГ „Баба Тонка“ и от СНЦ „Еквилибриум“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе