ВАС потвърди предварителното изпълнение на принудителна мярка спрямо "Монтюпе" ЕООД

1410
ВАС потвърди предварителното изпълнение на принудителна мярка спрямо "Монтюпе" ЕООД
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд с определение потвърди предварителното изпълнение на заповедта на Директора на РИОСВ-Русе за пломбиране на 108-те въздушни клапи на покрива на Хале 3 на „Монтюпе“ ЕООД.

Принудителната мярка беше приложена в средата на септември за установено административно нарушение на условие в комплексното разрешително на „Монтюпе“ ЕООД – Русе.

Русенци: Обгазяването на града ни причинява неврологични проблеми

Днес (10 октомври) от 18:00 часа жителите на Русе ще излязат на пореден протест срещу обгазяването на града. По думите на жителите на ...

Предстои насрочване на открито съдебно заседание пред Административен съд – Русе за обжалване на заповедта по същество.

До окончателното произнасяне на съдебните инстанции относно законосъобразността на заповедта 108-те въздушни клапи следва да останат запечатани.

Припомняме, че на 16 ноември експерти на РИОСВ – Русе съвместно с представители на Областната администрация и Община Русе изпълниха разпоредителната част на заповедта за налагане на принудителна административна мярка на „Монтюпе“ ЕООД.

Тогава бе извършено пломбиране на инсталациите за каруселно леене на алуминий – Карусел № 7 и Карусел № 8, като е блокирано управлението на роботите за дозиране и леене на течен метал. За извършените действия е съставен констативен протокол, връчен на ръководството. В срок до 25 ноември операторът следва да изпълни втората разпоредителна част от заповедта, като постави плътна преграда между производствени халета № 2 и № 3. Така трето хале ще бъде затворено, каквото е наложеното наказание на "Монтюпе".

Тръгват проверки за коли, които замърсяват въздуха

След масовите проверки за винетки от началото на тази година сега КАТ тръгва на лов за коли замърсители. Акция срещу колите, които за...

Наложената принудителна мярка е валидна до планиране и изпълнение на мерките за привеждане дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, с цел ограничаване на неорганизираните емисии и разпространение на интензивно миришещи вещества извън площадката. Мярката беше наложена заради продължаващото системно замърсяване на въздуха от "Монтюпе", след като вече заводът бе глобен за същото нарушение с 500 000 лева.

От "Монтюпе" обжалваха паричната санкция в съда, но отново бе установено изпускане на неорганизирани емисии, този път от противопожарни клапи. Така се стигна до решението едно от трите халета да бъде затворено.

По-рано, на 11 ноември, от РИОСВ- Русе публикуваха информация, че съставеният акт за административно нарушение и заповедта за налагане на принудителна мярка спрямо инсталации на "Монтюпе" ЕООД не са връчени за втори пореден ден. Упълномощеното лице на дружеството за втори пореден ден не уважи отправената покана да се яви в инспекцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе