Взаимодействие на институции помага ефективно при насилие над деца

1242
Взаимодействие на институции помага ефективно при насилие над деца
Снимка: pixabay

През 2018 г. в Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Защита на детето“ в област Русе са постъпили общо 49 сигнала за насилие, но след проверка е установено, че 3 от сигналите не са потвърдени. За това, информира  директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане” Милена Влахова.  28 случая са констатирани в Русе, а 18 в Бяла. От потвърдените общо 46 сигнала - 18 са свързани с физическо насилие, 9- със сексуално, 5 – с психическо, 11 – с пренебрегване. Извършители най-често са били родителите – 11 случая , от познат/съсед – 9,  от друго дете – 7, от съжител – 3. По 28 случая е сезирана Районна прокуратура, образувани са били 15 досъдебни производства, като по 13 случая е заведено дело.   

Пример за доброто взаимодействие между ангажираните институции е работата по случая на 8-годишно дете от Бяла, чийто родители са се разделили година след раждането му и са заживели в различни населени места. Детето е било отглеждано от майка си, но няколко години по-късно бащата го е взел при себе си. Родителите не са завеждали иск за родителски права, издръжка и регламентиране на режим за лични контакти. Връзката с майката се е съхранила, чрез гостувания и телефонни контакти. Постъпил е устен сигнал за детето от директора на училището. Сигналът е бил свързан с данни за евентуални блудствени действия над детето от бащата.

На проведената среща по Координационен механизъм за взаимодействие при работа  в случаи на деца, жертва или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция, освен участниците от дирекция „Социално подпомагане“, община, РУ на МВР, са участвали и представители на образователната институция и доставчик на социални услуги за деца и семейства. Били са предприети спешни действия за задържане на бащата, преглед на детето от съдебен лекар, контакти с майката и членове от разширеното семейство и последвало предаване на детето на майката. Сезирана е била Районна прокуратура. След сигнала в ОЗД е започнала работа по случая и е била предприета мярка за закрила по реда на чл. 23 от Закона за закрила на детето – подкрепа в семейна среда. То е било изслушано в специализирано помещение „Синя стая“ в Русе. От думите му станало ясно, че актът на блудство не е бил еднократен. В резултат на екипната работа с ангажирането на различни институции, своевременната обмяна на информация и разпределяне на професионалните ангажименти, майката е получила упражняването на родителските права по отношение на детето, а бащата-насилник -  присъда за извършеното деяние.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе