"Цигулар на покрива" - спектакъл, който ще обикнете

11873
"Цигулар на покрива" - спектакъл, който ще обикнете
Снимка: Музикален театър

Зрителите на премиерните спектакли на „Цигулар на покрива” в Музикалния театър бяха завладени от силните емоции на мюзикъла от първата до последната сцена. От интимните арии и дуети, които докосват със своята нежност и драматизъм, до бурните танцови сцени с изключителната музика на Джери Бок - режисьорът Небойша Брадич извежда общочовешките послания на мюзикъла със средствата на комичното и трагичното. Самият той нарича „Цигулар на покрива” красива притча за семейството, любовта и родината в жанра на трагичната комедия. 

„Предлагаме ви един спектакъл с различна емоция от тези, които очаквате да ви завладеят от нашата сцена. Искрено вярваме, че мюзикълът „Цигулар на покрива” ще докосне вашите сърца по много силен и емоционален начин. Той вече докосна сърцата на артистите”. С тези думи директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова се обърна към публиката. 

За спектакъла са създадени 270 оригинални костюма от художника Исидора Молес, която изпълнява и една от ролите в постановката. За динамиката на спектакъла съдейства и пластичната сценография и декор на Миодраг Табачки (Сърбия). Всеки детайл от нея е изработен от майсторите в ателиетата на Музикалния театър. 

Близо сто души – солисти, хор и балет – излизат в масовите сцени на спектакъла. Сред най-ефектните от тях са сънят на Тевие, в който идва добрия дух на покойната Баба Цейтъл (в ролята Светлана Иванова и Еделина Кънева) и жадната за отмъщение Фрума-Сара (в ролята Зорница Дамянова, Олга Михайлова и Валентина Корчакова), за да убедят Голда кой е най-подходящия жених за Цейтъл.

Публиката остава без дъх по време на мащабните хореографски платна на Анна Пампулова, сред които сцената на сватбата, в които традиционни еврейски танци са съчетани с украински гопак. Една от емблемите на „Цигулар на покрива” е сватбеният танц на мъжете с цилиндри и закрепени бутилки върху тях.

"Цигулар на покрива" на сцената на Музикалния театър от януари

Премиерните дати на хитовия мюзикъл са 24, 25, 26 и 31 януари, а за първи път в България "Цигулар на покрива" е поставен на сцената на ...

Последната сцена на спектакъла, когато семейството на Тевие и всички жители на селото трябва да напуснат Анатевка, е изпълнена с емоции, които извикват сълзи в очите на зрителите. Накрая Цигуларят – в ролята Дамян Георгиев от оркестъра на Музикалния театър - свири над вещите на заминалите жители на Анатевка като финален акорд за съдбата на още едни прогонени от родината си хора.

На трите премиери на „Цигулар на покрива” в Музикалния театър зрителите дълго аплодираха играта на артистите и постановъчния екип. В ролята на Тевие в спектаклите се редуват Христо Сарафов и Александър Мутафчийски, Калина Ангелова и Катерина Тупарова като Голда, Людмила Козарев и Деница Шопова играят сватовницата Йенте. В ролите на трите по-големи дъщери на Тевие блестят младите солисти на театъра Илона Иванова и Весела Делчева (Цейтъл), Исидора Молес и Десислава Николова (Ходъл), Елица Красимирова и Християна Лоизу (Хава), Владимир Грудков и Тодор Велков като шивача Мотъл. В другите роли зрителите аплодираха Лючезар Лазаров и Георги Ханджиев - месаря Лазар Волф, Румен Григоров (Равинът), Денко Проданов (Перчик), Богомил Спиров (Саша), Димитър Павлов (Полицейския началник), Пеньо Пирозов (Мендел) и други. 

На финала диригентът постановчик Юли Дамянов излезе на сцената с традиционна еврейска шапка. „За прекрасната работна атмосфера и урока по професионализъм благодарим от сърце на големия сръбски режисьор Небойша Брадич, както и на целия постановъчен екип” – заяви от сцената директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова и пожела на добър час на спектакъла.

Гледайте „Цигулар на покрива” на сцената на Музикалния театър – на 31 януари и на 1, 2, 6, 7, 8 и 9 февруари. Билетите се продават на сайта и на касата на театъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена