„Европа танцува“ с представителни детски танцови състави от столицата

7599
„Европа танцува“ с представителни детски танцови състави от столицата
Снимка: Кантус Фирмус

„Европейски музикален фестивал“ 2020 представя атрактивното музикално-танцово събитие „Европа танцува“, което вече стана традиционна част от програмата на форума. На 26 септември (събота) от 13 ч. под куполите на „Ларгото“ ще се изявят представителни състави от Дома на културата „Средец“, Националния дворец на децата, както и Балетната школа „Маша Илиева“. Събитието вече няколко години поред събира многобройна и възторжена публика в  центъра на столицата с пъстра програма от танци в различни стилове. В концерта са включени изпълнения на класически и модерен балет, спортни танци, хип - хоп, салса, както и български фолклор. Водещ на събитието е Георги Митов - Геми – опитен журналист от Classic FM радио, който умее да създава неповторима празнична атмосфера на спектакъла. „Европа танцува“ е с вход свободен и провеждането му ще бъде съобразено с всички изисквания на здравните власти относно пандемията. „Европейски музикален фестивал“ 2020, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.

Начало на концерта „Европа танцува“ ще поставят най-малките участници в събитието, които са от Балетна школа „Маша Илиева“. Те ще представят Източен танц из балета „Гаяне“ по музика на Хачатурян, Менует от Бокерини, Вариация от балета „Раймонда“ от Глазунов и Валс от Свиридов. Също с класически балет в спектакъла ще се включат възпитаници на Танцово ателие „Алегрета“ от Националния дворец на децата с ръководител Илина Агова. Те ще представят танц по музика от „Лебедово езеро“ на Чайковски и Вариации на Мерцедес из балета „Дон Кихот“ на Минкус. Много настроение и празнична енергия ще донесат на публиката и изпълненията на другите представителни ансамбли от Двореца на децата - Студио за модерен балет "Цветни мечти“ с ръководители Снежана Бечева и Борислава Бечева – Георгиева и Клуб по спортни танци „Стил“ с ръководител Анелия Серафимова – Тодорова. Всички формации от НДД имат богата биография с участия в множество концерти, телевизионни предавания, шоу-програми, международни и републикански фестивали и са спечелили високи отличия от конкурси и състезания у нас и в чужбина. В концерта „Европа танцува“ ще участват и няколко фолклорни състава: Детско-юношески ансамбъл “Изворче” от Двореца на децата, с ръководител Стефана Михова, Детско-юношески танцов ансамбъл „Средец“ с хореографи  Ива Търнева и Николай Илиев и Фолклорен ансамбъл „Здравец“, ръководен от Александрия и Георги Стоянови. Техните изпълнения се отличават с изключителна чистота на стила, емоционална сила и неподправено художествено майсторство.

За Балетна школа „Маша Илиева“ 2020-та година е юбилейна. Вече 25 години школата има своето престижно място в развитието на професионалното танцово обучение у нас. Занятията се провеждат с изтъкнати български и чужди педагози. Нейните възпитаници успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и елитни балетни училища по света. Сред най-успешните концерти на школата са “Лешникотрошачката” (1999), “Куклената фея” (2000), “Първата Коледа” (2003), “Урок по танц” (2004), “Цветята на малката Ида” (2004) и др. Художественият ръководител Мария Илиева (Маша) е изпълнител на световно ниво, преподавател в НМА “Проф. П. Владигеров” и създател на трупата “Младият балет на България”.

Танцовото ателие „Алегрета“ е създадено през 2013 година от г-жа Илина Агова – магистър по балетна режисура. Занятията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се провеждат по специализирани програми (класически екзерсис и репертоар) от преподавателя Илина Агова. Това позволява да се обучават деца с различни природни данни и танцови умения. Най-способните възпитаници имат възможност да продължат обучението си в танцовата школа „Алегрета“ към НДД. Възпитаниците на школата са участвали в различни продукции, включително и във филма „Случаят Кюри“. Школата има богата сценична дейност и много награди от национални и международни форуми.

Клуб по Спортни танци „Стил“ към НДД е създаден през 1989 г. от Анелия Серафимова, която е ръководител, хореограф и консултант на специализирана танцова литература, носител на престижната награда "Златна лира" за цялостно творчество oт 2019 г. .

Представителният ансамбъл "Изворче" към НДД е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е  през есента на 1961 година от  ст. н. с., д-р Михаил Букурещлиев – известен български фолклорист. Ръководители на танцовия състав са: Рахила Петрова - носител на орден "Кирил и Методий" и "Сребърна лира" на СБМТД; Мирослав Славов и Стефана Михова. Вокален педагог е Петя Букурещлиева - Стефанова. ДЮФА "Изворче" е носител на орден "Кирил и Методий", на почетни грамоти и плакети, първи места за изпълнителско майсторство и музика в конкурса за "Голямата танцова награда на София" и др. "Изворче" е носител на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч-Полша и "Радостта на Европа" - Белград, Сърбия. Разнесъл е красотата на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Копър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция.

 Студио „Цветни мечти“ се ръководи от Снежана Бечева – педагог и хореограф, а от 1997
помощник художествен ръководител е Борислава Бечева-Георгиева – възпитаничка на студиото от самото му създаване. Вече двадесет и две години студиото е „училище за звезди”. Съставът е изнесъл голям брой самостоятелни концерти, които са истински празник за деца и публика. Има участия в десетки телевизионни предавания, шоу-програми, представителни сборни концерти, международни и републикански фестивали с най-високи отличия и богат награден фонд.

Танцов ансамбъл  „Средец“ към ДК „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи. Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са талантливите и креативни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св.Св. Кирил и Методи“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата, отличие „Златно перо“ и др. Талантливите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие“ от МФФ в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг,  Германия и др.

Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът  му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса  взимат участие и самите танцьори, както и техните  родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена