Оперета и мюзикъл по време на карантина - Музикалният театър отвръща на вируса

26410
Оперета и мюзикъл по време на карантина - Музикалният театър отвръща на вируса
Снимка: Музикален театър

„Ех, майко, майчице, щастлив/а съм….. и по време на карантина!“ е надсловът на документалната поредица. С усмивка и намигане, както е в жанра на оперетата и мюзикъла, Музикалният театър ще продължи да общува със своята публика, макар и през интернет. От тази седмица започва онлайн поредица, в която популярните лица на Музикалния театър ще споделят забавни откровения, заснети от тях в домашни условия. Те ще могат да бъдат гледани на сайта на театъра https://musictheatre.bg/ и на неговата Фейсбук страница. В тези видеа ще бъдат включени и откъси от хитови спектакли на Музикалния театър.

Първото представяне в онлайн поредицата ще бъде на младата солистка Илона Иванова. Следващият, който ще приеме предизвикателството да се разкрие пред публиката в домашни условия по време на карантина, е утвърденият солист на театъра Александър Мутафчийски. В същото време зрителите ще могат да задават въпроси на любимите си звезди във Фейсбук.

Линк към клипа „Оперета и мюзикъл по време на карантина” - https://youtu.be/fs8nbWFSSl8

За инициативата и какви са надеждите и очакванията в този труден момент за театъра – разказва Марияна Арсенова - директор на Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

- Как Музикалният театъра „отвръща на вируса”? 

Решихме, че след като не можем да направим достояние в интернет пространството нашите хитови спектакли, които публиката иска да гледа като „Фантомът на операта”, „Цигулар на покрива”, „Булевардът на залеза”, защото са с изключително сложни авторски права – да започнем тази онлайн поредица. Така ще се опитаме да открехнем „театралната завеса” към живота на нашите артистите. Публиката ги познава в повечето случаи от ролите им на сцената, но за нея остава скрито колко трудно всъщност се прави нашето изкуство. Идеята ни е да открехнем завесата към личността на тези хора, благодарение на които нашите спектакли имат своя блестящ облик. 

Музикалният театър започва ремонт, докато трае забраната за спектакли

В Музикалния театър от тази седмица спират и репетициите. През последните месеци усилено се репетираше най-новата премиера, планирана з...

- Как ще открехнете завесата към тези артисти?

Те ще представят себе си, ще разказват какво е за тях театъра, как се чувстват в момента и какви са били надеждите им за новия сезон. Как артистите преживяват този катаклизъм,сполетял ни в момент, когато театърът беше в изключителен подем. Как тези богати на емоции души, които обикновено са с изключително екстровертни характери,се чувстват сега, когато са далеч от публиката. Това ще е една полудокументална онлайн поредица не само за звездите, но и за работещите в другите творчески колективи на театъра. Така ние ще се опитаме да приближим публиката до същността на хората, които правят това изкуство и в същото време да запазим необходимата дистанция, с която да поддържаме интереса на публиката към нашия театър.

- Какво се случва в момента в Музикалния театър?     

В момента в сградата е само поддържката на театъра, администрацията работи дистанционно. Повечето служители са в платен отпуск. Всеки път като отида в театъра– просто ме боли сърцето! Толкова е пуст и студен /парното е спряно,всички режийни разходи са сведени до минимум/. Театърът в момента е едно тъжно място с опустялата зрителна зала,с тъмната сцена, с несвойствената абсолютна тишина. На сцената самотно пустее част от декора на недоизиграния спектакъл „Фантомът на операта”. В кулоарите е пусто и студено и просто ми се иска духовете на театъра, фантомите, които витаят в него, да помогнат и възможно най-бързо да се възцарят отново смеха, щастието, веселието, красотата,любовта – емоциите, които нашите спектакли предават на публиката. Един театър никога не трябва да изглежда по този начин, както е сега!

- Може ли да се прогнозира какви ще са финансовите загуби за театъра и очаквате ли подкрепа от държавата? Има ли гаранции за заплатите на работещите в театъра?

Ученик на Гюзелев дебютира в "Цигански барон" в Музикалния театър

На 27 февруари на сцената на Музикалния театър гледаме дебюта на оперния певец Добромир Момеков в оперетата на Щраус "Цигански барон". ...

Както всички културни институти в областта на сценичните изкуства, така и нашият театър е на делегиран бюджет. По време на карантината, естествено, няма постъпления от продадени билети и е ясно отсега, че предвидените приходи няма да бъдат изпълнени. Но моето лично мнение е, че най- важното е да сме живи и здрави, да оцелеем, защото всичко, което се прави е от хората и за хората. Има неща,които не зависят от нас. Аз съм абсолютно сигурна, че държавата няма да ни забрави. Никой не може да предвиди докога ще продължи този природен бич, за да може да се направят някакви разчети. Всички ние искаме бързи и ясни гаранции. Исками се и на мен да дам на хората такава гаранция, но към момента е невъзможно. Напоследък все по-често се сещам за онази мъдрост „Човек предполага, Господ разполага”. Има такива моменти, в които сякаш природата ти размахва пръст и казва – „Не си само „Аз”, не си само „Дай”. В тази ситуация ни е необходимо повече смирение и повече вяра в Бог.

- Възможно ли е през лятото, ако дотогава всичко отмине, да се предприемат летни турнета на театъра, един вид удължаване на сезона, за да се компенсира затварянето на залите през това най-активно време на годината?

Много е хубаво да има летни турнета, но ако публиката не желае толкова бързо да се върне след карантината и да напълни един салон със 700 места или на открито? Нека постепенно се избистрят нещата и като се отприщят – не само аз, но и колегите от другите театри ще намерим начин бързо да завъртим колелото. Ето, ние на 9-ти април трябваше да имаме премиера на оперетата от Имре Калман „Принцесата на цирка” с включени циркови атракциони и акробатични изпълнения от нашите артисти. Доведохме нещата до етап, в който на голяма сцена трябваше да се качат да репетират всичките артисти, хора, балета, които участват в спектакъла. Работата по него е на такова ниво, че премиерата може да се състои до две седмици след падането на карантината. Но дали до две седмици ще успеем да напълним салона с публика?

- Какво ще пожелаете на зрителите в този момент, в който хората имат нужда в голяма степен от духовна подкрепа?

Нека да бъдем живи и здрави,нека да бъдем търпеливи.Нека, доколкото можем, да направим своите изводи за това, че в този живот не всичко е пари, не всичко е бързане. Пожелавам на моите колеги да обърнат внимание на хората около себе си. На тези безкрайно търпеливи до нас хора, с които съжителстваме, които понасят нашите отсъствия и търпят всеотдайността ни към професията. На всички хора пожелавам от сърце да са живи и здрави. Пожелавам, когато добият увереност в насъщния, когато не се притесняват за оцеляването си и когато душите им усетят глад за нещо повече от това с какво ще нахранят и облекат себе си и децата си – да знаят, че Музикалният театър ще ги чака с най-жизнерадостните, най-красивите и най-пищни спектакли, които само на наша сцена могат да гледат! Такава е и идеята на нашата онлайн инициатива да представяме артистите на театъра пред публиката- докато отново се срещнем  и споделим  емоцията на живия спектакъл! До нови срещи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Емил Марков и Керана – неочакван тандем в театралната комедия "Всяка първа сряда"

Постановки с Никол Шерцингер и Сара Джесика Паркър номинирани за наградите "Лорънс Оливие"

Народният театър гостува в пет града и приема извънстолични спектакли

НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян

Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"

Невиждана опашка се изви пред касата на Народен театър "Иван Вазов" (ВИДЕО)

Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите

Lord of the Dance обявиха трета дата в София след два разпродадени спектакъла

Райна Кабаиванска с огромно признание в Рим

Любими български стихове отново оживяват на сцена: Поетите обявиха лятното си турне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...