X
 
 
 

Специалисти по визуална антропология, документалисти и изследователи се събират в София за Международен фестивал на етнографския филм 2017

843 0
photo of Специалисти по визуална антропология, документалисти и изследователи се събират в София  за Международен фестивал на етнографския филм 2017
Снимка: МФЕФ 2017
Шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм ни предоставя уникалната възможност да срещнем документалисти и изследователи, които чрез презентации и филми ще ни запознаят с религиозни практики, маскарадни обреди, Темаскал церемонии и още.

Сред специалните гости на Международен фестивал на етнографския филм, който ще се състои от 14 до 18 ноември в Конферентната зала на СУ “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”, ще бъде д-р Слободан Наумович - доцент в Департамента по етнология и антропология на Белградския университет, автор на множество книги и носител на наградата за най-добро антропологично заглавие публикувано в Сърбия за 2009 г.

Освен като част от международното жури, доц. Наумович ще изнесе лекции, в които ще разберем повече за най-стария фестивал за етнографски филми на Балканите, този в Белград, а също и за културните особености и традиции в Югоизточен Банат.

Сред гост-лекторите е и Владимир Боцев – доктор на етноложките науки и куратор-етнолог в Националния музей на Македония, който ще представи Етнографския филмов фестивал в Кратово, както и ще ни разкаже къде е пресечната точка на етнографския филм и нематериалното културно наследство.

Ще поговорим и за същността на шаманизма като религиозно и културно явление, заедно с изследователя Димитър Венков, който ще ни представи шаманските традиции в Сибир, Средна Азия, Северна и Южна Америка и Австралия.

Магическият свят на Темаскал церемониите ще бъде разкрит по време на лекцията на Красимир Костов – изследовател и носител на свещената лула “Чанупа”, който ще ни отведе на едно пътуване в далечни земи, представяйки ни вълнуващия свят на северноамериканските индианци.

Ще се срещнем и представители на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, които осъществяват научни изследвания за българския народ в контекста на културните и верските процеси в Евразийския регион от древността до наши дни. Те са ни подготвили презентация за родопското село Югово, което изучават повече от 20 години и от където стартира проектът “Резиденция Баба”, по който асоциацията е партньор.

Акцентите на тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм не приключват тук – чакат ни още много срещи с документалисти и изследователи като Матейс Ван Де Порт (Холандия), Венета Янкова (България), Горан Благоев (България), Матю Лансит (Канада), Давор Борич (Хърватия), Лиляна Шишманович (Хърватия), Хана Кайланен (Финландия) и Антье Акерман (Германия).

Кои са те и с какво се занимават може да видите тук: https://goo.gl/Km9ncN

Фестивалът създава среда за изява и на млади хора чрез панела „Младежки визуални проекти“. Очакват ни интригуващи презентации и оригинални късометражни документални филми на тема живот, подчинен на дивото, празници и консуматорство, Хелоуин и още.

Международният фестивал на етнографския филм – София 2017 ще предложи и 18 уникални филмови заглавия от етнографския киножанр, на интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, древни ритуали и живот след смъртта.

Началото на всичко това ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век – „Човек на вярата“. След прожекцията следва дискусия с авторите на филма – Ганета Сагова (режисьор на филма и създател на сп. “Осем”), Добрин Кашавелов (оператор) и Адриана Герасимова (монтажист).

Всички мероприятия от програмата на фестивала се провеждат без вход.

Фестивалът се организира от Сдружение за културни инициативи с помощта на Катедра „Етнология“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ и финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г., Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Събитието е реализирано благодарение на партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, издателство Ерове, студио за анимация и визуална комуникация Phazza, Контур Креатив, Академично етноложко сдружение.

Медийни партньори: списание „Осем“ и Lifestyle.bg.

Пълната програма на МФЕФ 2017 можете да намерите тук: https://goo.gl/eyWVsN

Официална Facebook страница: https://goo.gl/XkCsqR

Официално Facebook събитие: https://goo.gl/cM9Vzk

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Тази сряда укротете агресивните импулси у себе си. Всички имат проблеми и понякога им е трудно. Ако не се чувствате добре останет...