Весела Делчева: Да вдигнем завесите на нашите сърца и души

5542
Весела Делчева: Да вдигнем завесите на нашите сърца и души
Снимка: Национален музикален театър

Солистката на Музикалния театър Весела Делчева получи приза "Класиката в другите жанрове" за актриса в мюзикъл на предаването "Алегро Виваче" на БНР. Наградата се връчва в рамките на националната анкета "Музикант на годината 2019". Предлагаме ви интервю с актрисата, нашумяла с ролите си в спектаклите на Музикалния театър: "Фантомът на операта" (Кристин Дае), "Булевардът на залеза" (Бети Шийфър), "Зоро" ( Луиза в), "Бягство" (Мария), както и в мюзикълите за деца - "Аладин" (Принцеса Бадрулбудура) и "Магьосникът от Оз" (Дороти). Най-новата ѝ роля на сцената на Музикалния театър е Цейтъл в мюзикъла "Цигулар на покрива".

Ти вървиш от малка по пътя на артист-солист в жанра на мюзикъла. Имало ли е моменти, когато си искала да се откажеш?

Мюзикълът е голямата ми мечта -това съм аз! Това е жанрът, който ме разгърна в най-добрата, най-силната ми страна. Там, където се чувствам свободна. Благодарна съм на Бог, че ми показа верния път още от ранна детска възраст. Срещна ме с точните хора в точното време. Започнах творческия си път от вокално-театралната формация “Таласъмче” с художествен ръководител Димитър Костанцалиев, който запали искрата в мен и ме възпита в доброта, честност, взискателност и борбеност.

В Музикалната академия затвърдих убеждението си, че мюзикълът е моето призвание. Завърших поп и джаз пеене при доц. Алис Боварян и музикално-сценична режисура. Попаднах в “златната ера” на мюзикъла в академията с режисьора Андрей Аврамов и хореографа Радослав Радев. На сцената на Музикалния театър сбъднах още една мечта! Благодаря на директора на театъра Марияна Арсенова, която повярва в мен и ми подаде ръка, за да стана част от колектива на Музикалния театър и да развивам таланта си. Другият трамплин, който ми даде пореден полет, е участието ми в мюзикълите на Софийската опера и балет. Благодарна съм на Маестро Пламен Карталов за тази приемственост и шансовете, които ми даде, за да вървя напред и нагоре. Всеки един артист е имал трудни моменти и перипетии, през които е преминавал в живота си. Лично за мен, те са ме направили по-силна, борбена и устойчива във времето. След такива моменти винаги съм намирала моя смисъл да продължа напред!

Кои роли на сцената на Музикалния театър са важни в развитието ти като артист?

Всички роли са важни в развитието ми като артист на сцената на Музикалния театър. Първата ми роля там беше на Луиза от мюзикъла “Зоро”. Любимите ми роли на тази сцена са още: Принцеса Бадрулбудура в мюзикъла за малки и големи “Аладин”; Дороти от “Магьосникът от Оз”; Марго от “Мулен Руж”; Мария от “Бягство”; Бети от “Булевардът на залеза”; Цейтъл от “Цигулар на покрива”. Но ролята, която ме разгърна, обогати и разтърси е тази на Кристин Дае във “Фантомът на операта”. Тя е един различен свят, който остави траен отпечатък в емоционалната ми памет. Работата ми на сцената на Музикалния театър е сбъдната мечта. Едно от най-ценните неща за един артист е да има сцена, дом, където да се раздава, да гори, да се развива, да бъде разбран, да бъде признат, стимулиран и обичан.

Какво би казала на младите артисти, които сега тръгват по твоя път?

Следвайте сърцето си в сбъдването на мечтите си! Бъдете будни, отдадени, иновативни, трудолюбиви и посветени на делото с вяра, надежда и любов.

В сегашната ситуация, в която театрите не могат да посрещнат зрители, липсва ли ти публиката? Какво би казала на зрителите?

Липсва ми сцената, липсват ми колегите, липсва ми публиката, липсва ми сценичният прах, липсва ми цялата тази магия наречена- ТЕАТЪР! Вярвам, че съвсем скоро ще вдигнем завесите на нашите сърца и души и ще видим пълни салони, за да си дадем всички обменът на любовта. Моля ви, не ни забравяйте и се върнете скоро при нас. Бъдете здрави и нека Бог пребъдва в семействата ви!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена