Всеки втори тийнейджър е слабограмотен

152429
Всеки втори тийнейджър е слабограмотен
Снимка: Thinkstock

Почти всеки втори тийнейджър у нас е неграмотен и знанията му са под долната за Европа граница. Това е един от най-важните изводи в Стратегията за развитие на грамотността, която Министерският кабинет прие вчера. 39,4% от изследваните с международния тест PISA са показали резултати значително под необходимото равнище. Въпреки че до IV клас децата се представят около и над средното за Стария континент ниво, само три години по-късно то спада критично, съобщи Преса.

„В случая не става въпрос за това, че почти половината младежи не могат да пишат и да четат, а за т.нар. функционална неграмотност. Това значи, че децата не могат да извличат информация от текст, не могат да анализират, само редят букви“, разясниха от просветното ведомство.

Полицаи помогнаха на дете да напише домашното си

Полицаи от Стокхолм помогнали на ученик да се справи с домашното си, съобщи The Local. 11-годишният ученик бил сам вкъщи, когато чул с...

Тревожен е фактът, че има голяма разлика между представянето на децата в различните типове училища. Ако възпитаниците на езикови и математически гимназии са най-малко на средното ниво, в малките населени места резултатите са плачевни.

Министрите гласуваха и пакет с мерки за спасяването на техникумите. Някога престижните професионални гимназии сега масово са в незавидно състояние. През 2013/2014 г. в тези училища са се обучавали общо 140 882 ученици. За последните 14 години учениците в професионалните гимназии са намалели с близо 25 000, не скриха тревогата си от просветното ведомство. Оттам се надяват техникумите да подобрят състоянието си с въвеждането на дуалната система на обучение. Тя предвижда в продължение на три дни учениците да посещават занятия, а през останалите два да карат практики във фирми и производства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование