Започва новата учебна година

102923
Започва новата учебна година
Снимка: БГНЕС

Близо 64 000 деца в странат ще прекрачат на 15 септември учебния праг за първи път.

По информацията на образователното министерство 63 966 деца са записани за първи клас или с няколкостотин повече от миналата година. Децата ще се обучават в 3250 паралелки. Малчуганите със специални образователни потребности, които ще тръгнат на училище, са 732.

Очаква се най-много първокласници да има в София, тъй като подадените заявления за постъпване в училище са 9989, а училището, което ще приеме най-много първокласници, е 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов" в София, чийто праг за първи път се очаква да прекрачат 192 деца. Във Видинска област пък най-малко деца - 752, ще чуят за първи път училищен звънец на 15 септември.

Близките на повече от половината от първокласниците вече са получили от държавата еднократна помощ в размер на 250 лева. Дни преди първия учебен ден семействата на 35 956 първокласници са получили така необходимите им средства за подготовката на малчуганите за училище.

Преди старта на учебната година в редица училища в страната течаха трескави ремонти, а в някои от школата ремонтните дейности ще продължат и след 15 септември. От образователното министерство обаче са категорични, че това няма да попречи на учебния процес. Дори и в най-засегнатите от наводненията училища, годината ще започне навреме.

Преди да удари първият училищен звънец бяха проверени и фирмите, извършващи превози на деца на територията на страната, както и всичките около 2000 училищни автобуса. Със старта на учебната година проверките ще продължат на пътя, като инспекторите ще следят стриктно техническото състояние на автобусите, преминат ли е техническият преглед, както и дали са изпълнени направените предписания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование