350 пъти са скочили измамните мобилни приложения само за година

93303
350 пъти са скочили измамните мобилни приложения само за година
Снимка: БГНЕС

Непрекъснато се появяват нови и нови измамни мобилни приложения. Това заяви председателят на Международната академия за обучение по кибер разследвания Албена Спасова по време на третия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност в Югоизточна Европа, който започна днес в София, предаде БГНЕС.

Измамните приложения през 2011 година са само 1000, а през 2012 година наброяват 350 000, отбеляза Албена Спасова. Развитието на технологиите и на мобилните устройства променя "modus operandi" на кибер престъпността. 40 милиарда са приложенията за операционната система на Apple iOS през последните 4 години, половината от тях са свалени само през 2012 година. Появяват се нови "modus operandi" като "vishing" и "smishing", традиционният "phishing" се премества в мобилните устройства, каза още тя.

"Троянците" и други видове зловреден код биват използвани най-често за финансови измами. Те все по-рядко се появяват за обща консумация на черния пазар и се предлагат от лица и само на лица, които са предварително одобрени в черния кръг на кибер престъпниците. Според данните за 2013 година на международния телекомуникационен съюз 2,7 милиарда души или почти 40% от световното население присъства онлайн, а Европа е регионът с най-висока степен на развитие на широколентов интернет - 75%, следвана от САЩ с 61%. Причината за това е, че цената за фиксирания широколентов интернет в периода 2008-2012 година е спаднала с 82%, отбеляза Спасова.

България е сред страните с най-бърз интернет и се нарежда до Китай, Япония, Корея, Исландия и Португалия. Данните сочат, че броят на абонатите на мобилни услуги вече достига броят на населението на света. 6,8 милиарда са мобилните абонати, а от тях 2 милиарда използват мобилен достъп до интернет, подчерта тя.

Увеличава се употребата на ръчно подпомагани кибер атаки, ако миналата година тенденцията бе за автоматизиране на атаките, сега някои от атаките се връщат към ръчно управление, коментира Спасова. "Най-страшната тенденция е, че кибер престъпниците използват принципите за защита на големите бази данни, за да увеличават ефективността на атаките. Очевидно е, че кибер престъпленията се усложняват, в някои случаи защитата е на много ранен етап, когато става дума за мобилни устройства, а в други случаи има изградени стратегии, които противодействат на заплахите и връщат кибер престъпниците в първи клас, връщат ги към ръчно управляваните атаки", каза още тя.

Спасова съобщи, че Международната академия за обучение по кибер разследвания предвижда да създаде център за ранно реагиране на кибер престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии