Детектор за живот на Марс откри подземен оазис в чилийската пустиня

25794
Детектор за живот на Марс откри подземен оазис в чилийската пустиня
Бактериите и археите на Атакама съществуват без слънчева светлина и кислород

Испански учени с помощта на детектор, разработен за откриване на живот на Марс, са се натъкнали на микроорганизми на дълбочина до 3 метра в солените почви на пустинята Атакама в Чили, съобщи сп. Astrobiology, цитирано от БТА.

Специалисти от испанския Център по астробиология и от Северния католически университет на Чили са открили в пустинята Атакама на дълбочина от два до три метра устойчив, еднороден по структура и физико-химически процеси слой, населен с примитивни едноклетъчни организми.

Бактериите и археите на Атакама съществуват без слънчева светлина и кислород за разлика от повечето подобни видове микроорганизми, които живеят в почвите с високо съдържание на сол.

"Ние нарекохме това "оазис" на микроорганизми, тъй като средата им на обитание на дълбочина представлява практически същата безводна пустиня" - заяви Виктор Паро, координатор на изследванията. Учените поясниха, че дори и в тази среда обаче микроорганизмите откриват всичко, което им е необходимо за съществуването. Те притежават способността да притеглят влагата, която се "кондензира" на повърхността на слоевете кристали във вид на водно покритие с дебелина няколко микрона.

В изследванията си учените са използвали прибора SOLID (Signs of Life Detector - "детектор за признаци за наличие на живот"), разработен за предстоящи мисии на Марс.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com