Глобалното затопляне - необратимо

24406
Глобалното затопляне - необратимо

Светът е близо до достигането на повратни точки, които ще го направят необратимо по-горещ, поради което това десетилетие ще бъде от ключово значение в усилията за удържане на глобалното затопляне, предупредиха учени, цитирани от БГНЕС.

Макар данните на учените да не съвпадат, температурите са на път да нараснат с шест градуса по Целзий до 2100 г., ако се позволи на емисиите с парникови газове да се увеличават неконтролируемо.

Термометърът чупи рекорди през 2012-а

2012 може да попадне сред 10-те най-горещи години от 1850 г., като глобалните температури се очаква да са с близо 0,5 градуса Целзий по...

Заради нарастването на емисиите учените твърдят, че светът е близо до достигането на прагове, отвъд които последиците за световния климат ще бъдат необратими като топенето на полярните ледове и намаляването на тропическите гори.

"Това е критично десетилетие. Ако не променим нещата през това десетилетие, ще прекрачим тези граници", заяви Уил Стивън, изпълнителен директор на института по климатични промени към Австралийския национален университет.

Въпреки необходимостта от спешни действия, новият глобален договор за климата, който принуждава най-големите замърсители в света като САЩ и Китай да намалят емисиите, ще бъде договорен едва през 2015 г. и ще влезе в сила през 2020 г.

Ледовете в Западна Антарктика са намалели през последните десет години, а в Гренландия са загубили около 200 куб. км. на година от 90-те години на миналия век

Слабото слънце няма да спре глобалното затопляне

Слабото слънце през следващите 90 години няма да спре глобалното затопляне, предизвикано от парниковия ефект, предупредиха британски уч...

Повечето учени са съгласни, че тропическите гори на Амазонка ще станат по-сухи със затоплянето на планетата. Масовото измиране на дървета заради сушата предизвика опасения, че тропическите гори са на ръба на повратната точка, когато ще престанат да абсорбират емисии и вместо това ще ги увеличават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com