Хората "сови" са склонни към антисоциално поведение

32699
Хората "сови" са склонни към антисоциално поведение

Открита е връзка между склонността да се ляга късно и да се манипулират околните. Засега тя е чисто статистическа.

Ненаспалият се човек едва ли ще бъде любезен и добродушен с околните. Но нашият режим на сън и бодърстване очевидно влияе на характера ни доста по-дълбоко.

Питър Джонасън и колегите му от университета в Западен Сидни (Австралия) открили, че в личността на „совите” по-често присъстват антисоциални черти, които понякога се наричат „тъмна триада”: макиавелизъм, психопатия и нарцисизъм.

Това било определено по доста прост начин – поканили 200 студенти и анализирали тяхната личност, като междувременно изяснили кога предпочитат да спят и кога – да бодърстват. Тези, които си лягали късно, били по-антисоциални, отколкото лягащите си рано. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Personality and Individual Differences.

В коментар на получените резултати д-р Джонасън отчита, че голяма част от престъпленията се извършват нощем. А и не само престъпленията – за всяка авантюра обикновено се избира тъмната половина от денонощието.

По подобен начин много хищници предпочитат да ловуват нощем – докато жертвите им спят. Класически примери са совите и котките, но хищниците не се ограничават само с тях.

Тоест връзката между хищническите наклонности и нощният начин на живот може да е еволюционно обусловена, а споменатата „тъмна триада” може да се нарече хищническа – макиавелистите са известни с това, че манипулират другите за свои користни цели, без да се замислят как се отразява това на хората. И избират тъмната част от денонощието, за да не пречи никой на тъмните им дела.

Осен нощни хищници обаче има и дневни, тоест хищническите черти на характера вероятно невинаги са резултат от нощна активност.

Освен това с последните данни за това, че нощният начин на живот е резултат от нарушен денонощен ритъм, възниква въпросът за причината и следствието – отрицателните черти на личността ли са довели до появата на „совите”, или обратното? Или и едното, и другото са следствие на друга, по-дълбока причина.

Още интересни новини четете в megavselena.com

Какво означават случайните ни грешки?

Объркваме само една буква и СМС-ът вече придобива двусмисленост.  Кликаме бързо с мишката и писмото отива до друг получател&hellip...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com