Мания за Марс

24986
Мания за Марс

Американският мултимилионер Денис Тито, първият в историята космически турист, разказа на специална пресконференция подробности за първия полет на хора до Марс, за който стана ясно преди седмица. Оказва се, че Тито не възнамерява да ходи на Червената планета: „Аз съм на 72 години, но дори и да бях с 30 години по-млад, не бих полетял, тъй като при такъв полет членовете на екипажа трябва да са технически подвижни.”

Първият космически турист възнамерява да изпрати към Марс двама доброволци – мъж и жена. „И ние се надяваме, че това ще бъде семейство”, добавя Тито. Милионерът обаче няма да праща хората вовеки на Марс както компанията Mars One. Те ще се върнат на Земята.

Проблем да се намерят доброволци няма да има, сигурен е милионерът. „За 40 години над 600 000 души са подавали заявки да станат астронавти, сигурен съм, че и сега ще има желаещи.”

За полета Тито е създал специална фондация – Inspiration Mars Foundation, която предоставя описание на бъдещата экспедиция. Датата 5 януари 2018 година е удобна за изстрелване на кораб към Марс, тъй като полетът и връщането му на Земята ще изискват минимална корекция на движението на апарата. Според изчисленията полетът ще отнеме 501 дни – сближаването с Марс ще бъде на 20 август 2018 г., а връщането на Земята – на 21 май 2019 г.

Следващата такава удобна възможност ще бъде едва през 2031 г.

Още един плюс на стартирането на марсианската експедиция през 2018 г., е че годината съвпада с минимума на слънчевата активност. Съответно количеството радиация, което ще получи апаратът, ще бъде сведено до минимум. Впрочем въпросът за радиацията, която ще получат тези, които ще се отправят към Марс, винаги е бил препъникамък в споровете на учените за необходимостта и възможността за полет към Червената планета. Засега не се споменават подробности как ще се защитават доброволците от радиацията. Споменава се само, че „за да се намери креативно решение на този проблем, е необходимо по-нататъшно изследване на този въпрос”.

В научното описание на мисията се говори, че стартът от Земята ще бъде от Кейп Канаверал с ракета носител Falcon Heavy, която активно се разработва от компанията SpaceX. Първите стартове на ракетата са предвидени за 2013–2014 г. Предполага се, че тази ракета ще стане най-мощната в света. Впрочем този избор не е окончателен. „Все още няма нито един старт с ракета носител Falcon Heavy. Има много неизвестни. А ние не искаме да поставяме всичките яйца в една кошница”, казва Тито пред Space.com.

„Твърдото ми убеждение е, че пилотирани полети до Марс през XXI в. са технически възможни, но не са необходими – казва през 2011 г. Борис Черток. – Амбициозната цел не оправдава огромните разходи и риска.”

Защо да се влагат минимум 300-500 млрд. долара, да се заплаща труда на стотици хиляди работници, инженери, учени, ако марсианските роботи, управлявани от учените от Земята, са способни да отговорят на всички интересуващи ни въпроси. Марсоходите убедително са доказали, че няма живот на повърхността на Марс. До края на XXI в. на Марс ще бъдат изпратени още 8010 марсохода.

Тито признава, че планираната за 2018-2019 г. мисия на Марс е по-скоро показателна. Това се потвърждава и от слогана на фондация Inspiration Mars: „Мисия за Америка”, а на пресконференцията Тито е направил следното изявление: „Ако не полетим към Марс през 2018 г., то на нашите астронавти ще се наложи да разпознават знамената на други страни, които вече ще бъдат там.” С други думи и кандидатите за полет ще бъдат избрани сред американските граждани.

„Първоначално си мислех, че това не е научна мисия – признава Тито. – Това е за вдъхновение, тестов полет, за да покажем, че можем да бъдем там. Изглежда, че е необходимо да се решат много инженерни задачи. Но когато започнах да изучавам този въпрос в рамките на науката за живота, то кръгът поставени въпроси силно се разшири. Засега няма информация за поведението на човека в такъв род условия. Взаимодействието с космическото излъчване, изолацията… Този полет ще стане много значим в научен план.”

Сумата, с която ще се бръкне Денис Тито за реализация на проекта, все още не е обявена официално. По различни оценки тя ще бъде няколко милиарда долара.

Снимка: © Inspiration Mars Foundation

Най-лесно се открива живот около умиращи звезди

Когато животът на звездата, наречена Слънце, дойде към своя край, отначало тя ще се превърне в червен гигант, след това ще изхвърли гор...

Вижте още интересни статии в megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com