Метеорит преминава по-близо от повечето сателити

45511
Метеорит преминава по-близо от повечето сателити

Голямата международна новина от днес е метеоритният дъжд, причинен от разпадането на метеорит над руската област Урал, придружен от силни експлозии, който счупи стъклата на прозорците на къщите в редица селища, предизвика паника и рани около 50 души, предаде БГНЕС.

Представител на министерството съобщи, че има 50 ранени. "Според първоначални информации 50 души се лекуват заради наранявания", посочи той. Властите в град Челябинск заявиха, че има много ранени, без да посочват конкретен брой. Ударната вълна е счупила стъклата на прозорците на офиса на ИТАР-ТАСС в центъра на Челябинск, съобщи агенцията. Стена е рухнала в завод в града, съобщи служител на завода, цитиран от Интерфакс. Той уточни, че трима или четирима души са пострадали, но нараняванията им не са тежки.

Ученици в руско училище са ранени в резултат на метеоритен дъжд

"В резултат на падането на метеорит в Челябинска област на Русия са изпочупени прозорците в много домове в областния център, в едно от ...

Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало 20 000 служители, които са в състояние на повишена тревога, както и три самолета или хеликоптера, които да инспектират района.

На фона на тази новина идва съобщението от обсерваторията в Рожен, която се включва в наблюденията на преминаващия до Земята астероид 2012 DA14. Изследването на астероида ще помогне за създаване на по-добри астрономически модели за потенциални сблъсъци със Земята в бъдеще.

От 15 до 25 февруари близо до Земята преминава астероидът 2012 DA14. На 15 срещу 16 февруари той ще бъде по-близо до повърхността ни от повечето сателити и с диаметъра си от 46 метра и скорост от 7,78 км/сек, при малко по-различна траектория, би могъл да създаде сериозна опасност за околоземното пространство. Учените са убедени, че сблъсък няма да има, но тази близка среща ще позволи подробни наблюдения на астероида, уточняване на неговата орбита и определяне на точните му физически параметри. Това е и най-близкото преминаване на сходен по размер обект, за което учените имат предварителна информация.

Траекторията на астероида 2012 DA14 го прави видим за ограничена част от света в най-близката част от преминаването му покрай Земята. В Източна Европа, наред с части от Африка, Азия и Австралия, астероидът ще бъде видим по времето, когато е най-близо до нас и е най-ярък. Физическите му параметри не са добре изучени, което го прави важна цел на много астероидни програми. Националната астрономическа обсерватория - Рожен ще участва в наблюденията, но задачата на астрономите не е лека. Затрудненията се пораждат от това, че астероидът е малък, поради което не е твърде ярък, и има голямо собствено движение, което пък не позволява продължителна експозиция.

Спокойно, и този астероид ще си замине

На 15 февруари неголемият астероид 2012 DA14 ще дойде толкова близо до Земята, че ще се окаже в пръстена на геостационарните метеоролог...

„Когато 2012 DA14 е най-близо до Земята, астероидът ще е ярък, но пък ще е много бърз, което затруднява заснемането му. На 16 февруари, когато ще е сравнително по-бавен, защото ще се отдалечи от нас, ще е доста по-слаб като яркост и пак ще е труден за наблюдение.“ Това сподели Андон Костов, докторант в Института по астрономия към Българската академия на науките, и добави: „Заснемането на този обект е трудна задача, но се надявам след 15 февруари да имаме принос в неговото изучаване.“

Астероидът 2012 DA14 ще премине между двата основни сателитни пояса около Земята – този на по-високостоящите комуникационни сателити и този на GPS сателитите, които се намират по-близо до повърхността. Оценките за размера му са в интервала 35-79 метра в диаметър, като повечето предварителни наблюдения показват диаметър около 46 метра. Астероидът няма да е видим с просто око, но при поглед през наблюдателна техника лесно ще се забележи неговото движение – обектът ще се придвижва на фона на звездното небе с 0.8 градуса в минута.

Ако все пак помислим за евентуален сблъсък със Земята, то 2012 DA14 можеше да нанесе сериозни последствия за жителите на планетата. Обект с такъв размер, движещ се със 7,78 км/сек, би произвел взрив еквивалентен на 2,5 мегатона динамит. Международните учени са изчислили, че сходен по размер астероид удря Земята средно веднъж на всеки 1200 години. Ежедневно, над 100 тона космически материал преминава в земната атмосфера, но повечето „скали“ са с размера на прашинки или парченца чакъл – за колкото по-големи обекти става въпрос, толкова по-рядко такива достигат Земята. На 15 февруари също няма да наблюдаваме сблъсък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com