Нито сме от Марс, нито от Венера. От Африка сме всички

21668
Нито сме от Марс, нито от Венера. От Африка сме всички

На конференцията TED2013 американският философ и психолог Кристофър Райън, автор на нашумялата книга „Секс на разсъмване” (Sex at Dawn), отново защитил собствената си концепция за произхода на човешката сексуалност, пише megavselena.com.

„Човекът не е произлязъл от маймуните – казал той на ошашавените слушатели. – Ние всъщност сме маймуни.” По думите му ние сме тясно свързани с шимпанзето и бонобото не само генетично, но и сексуално. Именно тези маймуни са широко известни със случайните си връзки и дори с хомосексуализъм.

На всяко родено дете се падат приблизително хиляда сексуални контакта заради чистото удоволствие. Според Райън тази статистика е справедлива не само за хората, но и за шимпанзето, и за бонобо. На другите примати не им е присъщо подобно нещо – при горилите съотношението на секса към зачеването е някъде 12:1.

Това, твърди ученият, е една от причините, поради които хората, шимпанзето и бонобото имат сравнително големи тестиси. Сравнявайки семенниците с хладилник, пълен с бира, Райън шеговито отбелязва, че ние винаги сме готови за купон с голямо количество гости. С други думи, тестисите ни дават възможност за честа и спонтанна еякулация.

От това следва, че нашата сексуалност е предназначена от еволюцията преди всичко за решаване на социални задачи, а функцията на възпроизвеждането е вторична.

Според днешните представи древните мъже и жени са сключили един вид сделка – първите осигурявали на вторите храна и защита в замяна на секс. Но Райън критикува тази концепция. До появата на селското стопанство ловците са живели в отчаяно егалитарно (равно) общество.

Какво, и сексуалните партньори ли са били общи? Да, казва специалистът. Чак след неолитичната революция нещата се променили и се формирало по-сложно отношение към собствеността. Но ето, че биологично изобщо не сме се променили. „От това, че сте взели решение да станете вегетарианци, миризмата на бекона не става неприятна”, казва Райън. От това, че живеем в общество, организирано на моногамен принцип, не следва, че моногамността е естествена за нашата природа. Напротив, нормално си е да се оглеждаме настрани и да искаме повече.

Накратко казано, ученият приключил с разказа си под бурни аплодисменти, така че време е да спрем да свързваме сексуалното желание с правото на собственост. Стига сме мислили, че мъжете са от Марс, а жените – от Венера. Всички сме от Африка.

Вижте още интересни статии в megavselena.com

Развенчаните секс митове за мъжете

Разкази на маса и на по чашка. Много често така се подхранват митовете за мъжката сексуалност, част от които изглежда си остават само н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com