Нов международен проект ще ни пази от космически обекти

7799
Нов международен проект ще ни пази от космически обекти
NEOShield ще се занимава с опасността и ще търси възможни решения

NEOShield е новият интернационален проект, който ще се занимава с опасността, която могат да представляват космически обекти, намиращи се близко до Земята (Near Earth Objects, NEO) и ще търси възможни решения за справяне с тях, ако се окажат на траектория за сблъсък с нашата планета, съобщи Би Би Си, цитирана от ТВ Европа. Новото начинание бе инициирано от Института за планетарни изследвания в Берлин, който е част от Германската космическа агенция (DLR). То стартира през идната седмица.

Проектът ще обедини експертизи от САЩ, Европа и Русия. Инициативата, финансирана предимно с европейски пари, ще събере заедно последни научни постижения, ще проведе нови експерименти и моделираща работа и накрая ще се опита да постигне недвусмислено становище.

Индустриалните партньори, които включват германското, британското и френското поделение на голямата космическа компания "Астриум", ще разглеждат проблемите на инженерната архитектура, необходима за отклоняване на някое космическо тяло на опасна траектория.

Трябва ли да избутаме такъв обект от траекторията, да го изтеглим, или направо да го взривим? "Ще разгледаме цялата научна информация от гледна точка на възможностите за отклоняване" - обясни ръководителят на проекта Алън Харис от DLR.

Много е вероятно след 3,5-годишен период на изследователска работа NEOShield да предложи на политиците мисия за демонстрация на нужната технология. Заплахата от NEO може да изглежда далечна, но геологическите данни и наблюденията показват, че е реална. Обект с размера на автомобил навлиза в земната атмосфера веднъж годишно и предизвиква зрелищна огнена топка в небето. Веднъж на приблизително 2 000 години в Земята се удря тяло с размери на футболно игрище и предизвиква локални щети. На всеки няколко милиона години се появява космическа скала с обиколка, измерваща се в километри. Ударът с нея предизвиква глобални разрушения.

Данните показват, че сме открили около 90% от истински опасните "чудовища" от последния вид и изглежда, че всички те са на безопасни траектории. Не така, обаче, стоят нещата с тези от втория тип, там са необходими още изследвания. Данните от телескопа "Уайз" на НАСА показват, че съществуват около 19 500 NEO с размери от 100 до 1 000 метра и огромното мнозинство от тях все още трябва да бъдат идентифицирани и проследени.

Най-вероятните методи за справяне с опасността са базирани на някои от следните принципи:

Кинетично отместване - при такава технология космически съд изстрелва ударно устройство, което се сблъсква с кометата или астероида. Това е леко "побутване", което, ако бъде направено в определено време и позиция, ще предизвика слабо изменение в траекторията и скоростта на обекта, така че той да дойде до мястото на срещата със Земята малко по-рано или по-късно.

Гравитационно притегляне - при този метод космически кораб с подходяща маса приближава плътно и изравнява скоростта си с тази на обекта, използвайки йонни ускорители, за да поддържа дистанцията между себе си и него. Поради гравитационното му привличане постепенно скалата може да се отклони от траекторията си. Една мисия по този сценарий може да продължи десетилетия, докато се получи отклонението.

Експлозивно отклоняване - в този случай се употребява взрив в близост до или на повърхността на приближаващата скала и това я отклонява. Руските членове на NEOShield се занимават обстойно с тази възможност.

"Искаме накрая да можем да кажем на космическите агенции: "Ако се интересувате от отклоняване на космически скали, ето какво мислим ние. Имаме шест страни, обединени в нашия консорциум, и имаме и съгласие, че това е начинът на действие - заяви проф. Харис - Политиците ще имат всичко, поднесено на тепсия. За тях ще остане само да решат дали да изпълнят мисията, или не".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com