Откриха най-древните яйца на динозаври

22118
Откриха най-древните яйца на динозаври

Палеонтолози от университета на Торонто откриха най-древните от известните досега гнезда на динозаври и ембриони на животните, съобщиха Би Би Си и списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Възрастта на находката е около 190 милиона години - или ранна юра. Гнездата са най-малко със 100 милиона години по-стари от предишните рекордьори. Динозаврите са от рода масоспондилус (Massospondylus), "роднини" на зауроподите и диплодока.

Находката е била направена в РЮА, недалеч от границата с Лесото. В този регион през 1976 г. са открити няколко яйца на масоспондилус. През изминалите години процесът на ерозия е открил нови пластове, където в резултат на продължителни разкопки учените са се натъкнали на нови гнезда. Общо са били открити 10 гнезда, всяко от които съдържа 34 яйца с размери 6-7 сантиметра.

Според учените яйцата са подредени много внимателно, по всяка вероятност от женската след като ги е снесла. В някои гнезда са били открити ембриони с дължина от около 20 см. За сравнение: възрастните животни от вида са достигали на дължина до 6 метра.

Учените са намерили още и следи на млади динозаври. Това показва, че гнездата са служили като своеобразна детска градина. Според изследователите динозаврите са оставали там, докато не са достигнели определени размери. Установили, че малките са изглеждали доста различно в сравнение с възрастните животни. При излюпването си те са имали дълги предни крака. Това означава, че вероятно в началото са ходели на четирите си крака, а не само на задните два, които са използвали порасналите динозаври от този вид.

Палеонтолозите твърдят също, че странното тяло на ембрионите предполага, че новоизлюпените животни биха имали нужда не само от грижите на майка си, но и на баща си. Това всъщност са доказателства за най-ранната проява на бащински грижи, посочват учените.

Изследването на ембрионите ще помогне на палеонтолозите да установят как са живели динозаврите от вида масосподилус. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com