Откриха планетата на Дарт Вейдър

28541
Откриха планетата на Дарт Вейдър

Астрономите откриха планета, която напомня на Татуин от сагата „Междузвездни войни” и планетата Соларис от едноименното произведение на Станислав Лем. Данните от изследването са публикувани в Phys.org.

Планетата 2MASS0103 (AB)b е открита с помощта на телескопа VLT в Чили. Учените от френския университет „Джозеф Фурие” са съпоставили данни, получени през 2002 и 2012 г., и са направили извод, че планетата се върти около две звезди.

Според астрономите тя едва ли е годна за живот. Газовият гигант е 13 пъти по-тежък от Юпитер и разположен на 84 пъти по-далечно разстояние от своите звезди (12,5 млрд. км), отколкото е Земята от Слънцето, пише The Atlantic.


Планетата 2MASS0103 (AB)b. © arXiv:1303.4525 [astro-ph.SR]

"Вояджър-1" напусна Слънчевата система

Космическата сонда „Вояджър-1”, изстреляна преди 35 години, е пресякла границата на хелиосферата и е станала първият в исто...

Според учените този огромен свят се е образувал в резултат на гравитационната нестабилност на орбитите на двете звезди. Системата, състояща се от две червени джуджета, първоначално е открита в облак прах и газ, в който разпределението на масата било нееднородно. По-късно облакът се разпаднал на отделни фрагменти, които под действието на гравитацията се формирали в по-плътно образувание.

През септември 2011 г. орбиталният телескоп „Кеплер” откри планета, която се върти около две звезди. По размери и маса тя е колкото Сатурн и се състои от газ. Пълно завъртане около двете си слънца тя прави за 229 дни.

Системата Kepler-16 се намира на 200 светлинни години от Земята и учените смятат, че в нея може да има условия за съществуване на живот. Самата планета едва ли е способна да приютява живи организми, тъй като не нея е прекалено студено, но нейният естествен спътник се намира в обитаемата зона, тоест не прекалено близо, но не и прекалено далече от родните си звезди.

За това е необходимо на спътника да има достатъчно парникови газове, например въглероден диоксид и метан. Тогава климатът ще бъде подходящ за зараждането на живи организми, твърдят учените. „Става дума за това, че звездите дават недостатъчно светлина, затова луната сама трябва да поддържа топлина”, пояснява Били Куорлс, астрофизик от тексаския университет в Арлингтън.

 

Вижте още интересни статии в megavselena.com

Учени са открили вода в атмосферата на екзопланета на 129 светлинни години от Земята

Група учени от Канада и САЩ са открили водна пара и въглероден оксид в атмосферата на екзопланета, намираща се на разстояние от 129 све...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com