Силната магнитна буря ни пощади, удари Земята странично

12997
Силната магнитна буря ни пощади, удари Земята странично
Изстреляните потоци протони и електрони не попаднали пряко върху нашата планета, когато я достигнали на следващия ден

Радиационното излъчване, предизвикано от коронарно изригване на Слънцето, и последвалата магнитна буря, най-силната от 2005 година насам, не причиниха щети на Земята, тъй като нашата планета била ударена по допирателната, установиха експерти от НАСА, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Изстреляните потоци протони и електрони не попаднали пряко върху нашата планета, когато я достигнали на следващия ден, считат специалистите от Центъра за космически полети на НАСА в град Грийнбелт, щата Мериленд.

Задава се най-силната магнитна буря от шест години насам

Първата магнитна буря за 2012 година, която премина на Земята на 22-23 януари, се оказа относително слаба, съобщи РИА "Новости". Още в...

"Интензивността на бурята се оценява от минимална до умерена. В следващите 10 часа могат да се наблюдават по високите ширини такива явления, като полярни сияния. На полярните шапки може да има нарушения на телекомуникациите, но магнитната активност не е прекалено интензивна", заяви специалистката от центъра на НАСА Ихуа Чжен.

Учените уточниха, че магнитното поле на Земята е послужило като щит и радиацията не е проникнала на дълбоко. Поведението на изхвърлената коронарна маса е като на автомобилите, които се сблъскват челно или странично. Ако имаше фронтално попадение върху нашата планета, последствията биха били много по-сериозни. Харлън Спенс, астрофизик от университета в Ню Хампшър предупреди за вероятността от повторение на подобни явления.

"Тази буря не попада под категорията на най-мощните, исторически събития. Но има шансове тя да се повтори с още по-голяма интензивност. Зоната на слънчевата активност, породила сегашния хаос, е способна отново да провокира изхвърляне на значителна коронарна маса", предвижда ученият.

Според получените досега резултати слънчевото изригване било регистрирано на 23 януари в 17 часа и 38 минути българско време, достигнало пика на своята интензивност в 17 часа и 59 минути и завършило в същия ден в 18 часа и 34 минути. Началната скорост на движението на потока разтопена плазма била много висока - 2253 километра в секунда.

Магнитна буря се задава към Земята

Магнитна буря може да се очаква на Земята на 22-23 януари, когато до нашата планета ще достигне поток плазма, изхвърлена снощи в резулт...

Американските учени много точно успяха да прогнозират достигането на радиационното излъчване до нашата планета. Те предвидиха магнитната буря да ни удари на 24 януари в 16 часа и 18 минути, а това се случи в 16 часа и 31 минути - грешка от едва 13 минути. При предишни прогнози допустимата грешка била в рамките на 7 часа.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com