Епископ Тихон: Уволних Станислав Въчин, защото би камбаната на "Александър Невски" без разрешение

34489
Епископ Тихон: Уволних Станислав Въчин, защото би камбаната на "Александър Невски" без разрешение
Снимка: БГНЕС

Станислав Въчин няма правото да бие камбаната на храм-паметника „Александър Невски”. Аз, който съм председател на настоятелството на храма, нямам право да я бия, когато си поискам. Редът е нарушен, заяви епископ Тихон в студиото на "Нова телевизия".

Като отговор на въпрос от „Ранобудните студенти” за това защо „Александър Невски” е бил затворен, свещеникът заяви, че достъп до храма е имало по всяко време. Въчин възрази, че това не е вярно.

Студентите искат да знаят каква е моралната позиция на църквата

След като в Деня на народните будители в София се проведе шествие на студенти и преподаватели, с което се поиска промяна на моралното с...

Студентът-богослов каза още, че в Деня на народните будители е нямало молебен както е традиционно обичайно – точно заради контрапротеста, който се събра пред „Александър Невски” и заради многото полиция. Да не би да е ваша работа да определята дали да има молебен или не, отвърна екпископ Тихон.

Епископът не поиска да коментира и въпроса за думите на депутата от ДПС Йордан Цонев – дали подкрепящите окупацията студенти и преподаватели от Богословския факултет на „Софийския университет” не са разколници. На въпрос дали Българската православна църква и епископ Тихон се страхуват заради протеста и окупацията, свещеникът отговори, че вече е на 68 години, животът му изтича и няма от какво да се страхува.

Въчин опонира, че е отстранен заради биенето на камбаната и е готов да си понесе отговорността, но посочи, че „други” не са били отстранявани за по-големи нарушения – например нерегламентирани кръщенета. Епископът отвърна, че не може да отстрани някого при първо нарушение – и веднага уточни, че Въчин неколкократно е закъснявал, на което студентът отвърна, че това се е случило веднъж и то наред с други служители на храма.

Епископът продължи да обяснява ситуацията, като каза, че ако утре освободят Въчин от Богословския факултет и това ли ще е политическа репресия? Имаш 13 двойки, каза Тихон, на което Въчин отговори, че не е вярно и че не си е взел само два изпита.

Протестът срещу кабинета Орешарски не спира

Група студенти от Софийския университет "Св . Климент Охридски" излязоха, за да се включат в станалото традиционно през последните дни ...

Съжалявам, че по този начин епископ Тихон по този начин се извинява. Сигурен съм, че ако бяхте на моите години, щяхте да постъпите по същия начин, каза Въчин за финал, като добави, че не нарушение на правилника на „Александър Невски” е истинската причина да бъде уволнен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com