Защо голото сляпо куче не боледува от рак?

95300
Защо голото сляпо куче не боледува от рак?

Възможно е да е намерен отговорът на един от най-важните в съвременната биология въпроси – защо голото сляпо куче не боледува от рак? Според изследователите това се дължи на целебната хиалуронова киселина – вещество, което се съдържа и в човешкия организъм. Просто неговата концентрация в организма на голото сляпо куче е доста по-голяма.

„Възможно е най-накрая да сме открили противораковия механизъм в организма на голото сляпо куче – казва Вера Горбунова от Рочестърския университет в Ню Йорк. – С оптимизъм се отнасяме към перспективите на използването на резултатите в медицинските изследвания.”

Според учените високата концентрация на хиалуронова киселина се е изработвала в организма на голото сляпо куче в процеса на еволюция. Този живеещ под земята гризач е лишен от козина, за него е много важно да има еластична кожа, която не се уврежда при придвижване. Хиалуроновата киселина е тъкмо съставката, подобряваща еластичността и здравината на биологичните тъкани.

Голото сляпо куче отдавна предизвиква интереса на учените. Това животинче е нечувствително към киселини, болка и високи концентрации на въглероден диоксид. То живее до 30 години – шест пъти по-дълго от аналогични по размери гризачи. При него не се наблюдават признаци на стареене и е невероятно устойчиво към болести, на първо място към рак: изследователите не успели дори изкуствено да развият ракови клетки в неговия организъм.

Геномът на голото сляпо куче е разшифрован през 2011 г. в Харвардския университет и е установено, че 93% той съвпада с човешкия. Изследователите разчитат, че по-нататъшното му изучаване ще помогне на човека да победи рака или дори възрастовите изменения в организма.

Снимка: © Brandon Vick/University of Rochester

Каква е психологията на бедността?

Всички искат да имат повече пари, но на много хора им се налага да се задоволят и с малкото, което имат. Защо е така, какво ни пречи да...

Още интересни статии четете в megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com