4К изображения на "Титаник" показват, че останките на кораба скоро ще изчезнат

36028
4К изображения на "Титаник" показват, че останките на кораба скоро ще изчезнат
Снимка: Pixabay.com

Ситуацията продължава да става все по-лоша и по-лоша за „Титаник“. Повече от 107 години след потъването на „непотопяемия“ кораб, управляема подводница беше спусната на морското дъно, за да улови първите в историята 4K изображения на „Титаник“, но само за да разкрие, че емблематичните останки от корабокрушението са в изключително жалко състояние.

Международен екип от изследователи засне висококачествените изображения в началото на август по време на серия от пет гмуркания с управляемата подводница. На дълбочина от 3800 метра в ледено студените води на Северния Атлантически океан, отломките не са виждани от повече от 14 години. Изглежда обаче, последните години са били трудни. Голяма част от останките на кораба бавно, но сигурно се разтварят от ръжда, морска сол, бактерии и дълбоководни създания.

Водолази алармират, че корпусът на „Титаник“ се руши

Американски водолази са открили сериозни щети по корпуса на "Титаник" поради корозия и излагане на микроорганизми, се казва в съобщение...

„Най-шокиращо влошен изглеждаше левия борд от страната на офицерските каюти, където са помещенията на капитана“, казва в изявление Парк Стивънсън, историк, който изследва „Титаник“.

„Ваната на капитана е любимо изображение сред ентусиастите на„Титаник “, а нея вече я няма. Цялата дупка на палубата от тази страна се е сринала, отнасяйки със себе си и кабините, а влошаването ще продължи да напредва."

Използвайки система от подводни камери, екипът направи и фотограметрични изображения на останките, които ще бъдат използвани за оценка на състоянието на кораба. Те ще дадат възможност за визуализиране на останките чрез технологията за виртуална реалност. Екипът на експедицията ще публикува пълните резултати от своето проучване заедно с документален филм, продуциран от Atlantic Productions.

„Титаник“ беше най-големият кораб в света по онова време и мнозина го смятаха за непоклатим, въпреки че всъщност никога не е бил рекламиран като „непотопяем“.

Нещо невероятно се случва с Титаник на всеки 6 години

Представяме ви поредната невероятна история, която е факт! Смята се, че "Титаник" е първият кораб в историята, който е изпратил междун...

През нощта на 14 април 1912 г. корабът удря гигантски айсберг на около 600 километра южно от Нюфаундленд. До малките часове на 15 април 1912 г. лайнерът потъва, само пет дни след потеглянето си от Саутхемптън във Великобритания към Ню Йорк. Около 1500 души загиват, като се удавят или умират от измръзване в ледените води, въпреки че приблизително 705 души успяват да оцелеят.

Отломките на "Титаник" бяха открити едва през 1985 г., повече от 70 години след бедствието, по време на мисия на американските военни. Освен многото си изображения в популярната култура, оттогава корабът е обект на редица археологически и научни проекти.

Както показват тези нови изображения, физическите останки от историята започват бавно да избледняват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Генериран от изкуствен интелект: Стартира AI канал в Китай

Yettel удължава живота на мобилните устройства с новия си пакет от услуги „Смартфон Вселена“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии