5G: Защо да не се страхувате и какво да направите, ако все пак ви е страх?

20795
5G: Защо да не се страхувате и какво да направите, ако все пак ви е страх?
Снимка: iStock/Guliver

Фалшивите новини относно зловредното влияние на 5G си проправят бързо път в дигиталните медии и особено в социалните мрежи. А освен това бяха и мистично свързани с пандемията от Covid-19. За съжаление, вече не говорим само за интернет активност, но и за реални щети, след като 5G базови станции във Великобритания бяха унищожени. Това ще подейства като сутрешна аларма за хората, които работят в сферата на мобилните комуникационния, да поемат инициативата, като започнат постоянни разяснения.

Именно с тази задача се е заел и професорът по безжични комуникации Питър Поповски от университета Аалборг в Дания: "Ясно си давам сметка, че нашите обяснения ще трябва да се борят срещу емоционални твърдения от сорта на "5G е опасен", туитове, меметa или разни конспиративни видеоклипове. Трудно е да опровергаеш всичко това на кратко, но аз ще опитам да го направя в десет точки".

Ето ги и тях:

1. Глупаво ли е да се страхуваме от 5G? 

Не, нормално е да се страхувате от нова технология, която не познавате. Например, хората са се страхували, когато започва масовото използване на електричеството. В музея на Мерцедес ще ви разкажат как в зората на автомобилите хората са бягали от тях като дявол от тамян, но не са се страхували от каруци с коне. Разликата сега е, че използваме безжичните технологии от десетилетия и 5G е поредната такава технология. Но освен че имате право да се страхувате, имате право и да се информирате. Не просто имате това право - длъжни сте да се информирате за всяка една нова технология преди да решите да действате по какъвто и да е начин срещу нейното въвеждане.

2. 5G e навсякъде и можем да усетим ефекта от радиацията

5G технологията не е навлязла в масова употреба към момента. Колко хора познавате, които използват 5G през телефоните или таблетите си? Макар и бройката им да не е нула (колкото най-вероятно е), те със сигурност са пренебрежимо малко в сравнение с тези, които ползват 4G, Wi-Fi, 2G или дори Bluetooth. Така че към момента сте подложени на същото електромагнитно лъчение, на което сте подложени от десетилетия, а 5G ще използва почти същите вълни. 

3. "Но аз прочетох, че... много хора имат 5G рутери"

5G рутерите нямат нищо общо с 5G мрежите. Всъщност, рутерите са 5GHz, което показва честота, с която работят. И макар и да ви разочароваме, тези рутери са на пазара от повече от 20 години. Най-вероятно имате трансмитер със същата честота на лаптопа или телефона.

4. Помага ли 5G за разпространението на COVID-19?

Тази теория, уви, е на нивото на твърдението, че Земята е плоска. Все пак, за да отговорим учтиво на подобно твърдение, трябва да кажем, че 5G не се използва масово и няма никакъв шанс да е в основата на разпространението на вируса. Ако искате да обвините някоя технология в това, че разпространява вируса, кандидата за обвинения са също самолетите, колите и корабите, които превозиха заразените с вируса хора из целия свят, но това няма да е много рационално, нали? Можем само да кажем, че ако 5G беше факт навсякъде от началото на пандемията, работата от вкъщи щеше да е доста по-лесна.

5. "5G клетката ще ни изпържи!"

5G - новата световна интернет конспирация

Този уикенд станахме свидетели как конспиративните теории, разпространявани през платформите за социални медии, преминаха от мрежата въ...

Ако се тревожите за излъчването, която различните безжични устройства излъчват, тогава трябва да ви разочароваме. Изключение ще направи единствено ситуация, в която решите да прегърнете някоя базова станция или да сложите Wi-Fi рутера под възглавницата си. Първото не е толкова лесно, защото тези клетки обикновено са разположени на не особено достъпни места, и то по много други причини, освен за безопасността на вашето здраве. Истината е, че ако трябва да сравняваме излъчванията, вие сте изложени на много по-силно излъчване от собствения си телефон, отколкото от най-близката до вас базова станция.

Описание към графиката: Опростена илюстрация на сигнала, който мобилните устройства и базовите станции излъчват. Умишлено не са използвани мерки, за да се илюстрира разликата в силата на енергията. Това съотношение не е фиксирано и зависи от много фактори. Представеното обаче е за общия случай. Имайте предвид, че единствените хора, които са подложени на по-сериозно облъчване са тези, които работят по самите клетки, но учените са категорични, че дори и там излъчването е безопасно за тях.

6. "Да, но 5G използва нови честоти!" 

Вероятно тук се визират т.нар. милиметрови вълни, като например 30 GHz и 60 GHz. Вярно е, че тези честоти са нови, ако ги разгледаме единствено в контекста на безжичните комуникации (в смисъл, че не са използвани преди в 4G). Но те не са нови по принцип. Например и към момента има Wi-Fi стандарт, наречен 802.11ad, който ползва 60GHz. На тази честота излъчва рутерът на безжичния интернет в стаята ви. Друг пример: Радарите използвани от полицията за засичане на скоростта на движение на автомобилите работят на честота 30GHz. От години учените работят върху проучвания за работата на тези честоти и към момента няма доказателства за вредно въздействие. 

COVID-19 и 5G - връзка, която не съществува

Тревогата около новия коронавирус продължава да ангажира вниманието на човечеството. На фона на международните усилия за справяне с гло...

7. "5G устройство е много по-увреждащо от 4G или по-старо"

Ако можем да дефинираме основната мисия на мобилните устройства, тя е да пренасят възможно най-голям обем информация, като изразходват най-малко енергия. Това означава, че с новата мрежа устройствата ще използват много по-малко енергия, за да излъчват сигнал. Старите устройства ще имат по-силно лъчение, ако ги сравним с новите 5G устройства, които ще навлязат на пазара. Причината? На 5G устройствата не им се налага да излъчват толкова силен сигнал, защото базовите станции ще са много по близо до тях.

8. "Някой изобщо проверява ли дали 5G технологията е безопасна?"

Хората, които изграждат мрежите, обикновено не са експерти по отношение на облъчването, нито в рисковете за здравето. За сметка на тях обаче има хиляди експерти, чиято работа е единствено и само това - да проверяват нивата на облъчване и как те влияят върху организма. Те следят какви са показателите, които са безопасни за животните и хората. Тяхната работа служи като отправна точка в разработките на инженерите впоследствие. За да разберете процеса, ще го сравним с изграждането на път - една група хора се занимава с прокарването на пътя, а друга група хора определя правилата за движението по него, така че да е безопасен; трета група хора пък анализира автомобилите и осигурява тяхната безопасност. Последните насоки относно електромагнитните излъчвания бяха публикувани през март 2020 година и там няма и дума за потенциална опасност от 5G мрежите. 

9. "Как тогава обяснявате, че някои правителства (например Белгия) забраняват 5G? 

5G - бъдещето, което е безопасно за здравето ни

Да, заглавието отговаря накратко на цялото глобално безпокойство около мрежата от ново поколение, наричана 5G. А именно – тя е бе...

На този въпрос може да се отговори само по един начин - ако ми покажете един документ за официално правителствено решение, което да забранява и обяснява защо се забранява 5G мрежа, на учените ще им бъде интересно да го прочетат. Конкретно в случая с Белгия, там отново става дума за подвеждащо представяне на информацията, защото министърът на телекомуникациите бе цитиран погрешно. А и ситуацията в страната е специфична - в момента Белгия има 6 пъти по-рестриктивни мерки в сравнение много други държави в ЕС по отношение на излъчванията на мобилните клетки. За сравнение, тези мерки в България са между 45 и 100 пъти по рестриктивни от възприетите в повечето държави в света.

10. "Вие разработвате 5G мрежи, затова ги защитавате!"

Не, в повечето случаи учените, които се изказват в защита на мрежата не работят по нейното изграждане. Ние защитаваме телекомуникационните технологии, защото виждаме колко ключови са те днес. Благодарение на тези мрежи ние успяваме да запазим ритъма на обществото при масовата карантина, като тази заради Covid-19. Ако се появи неоспоримо доказателство, че електромагнитните излъчвания от 5G мрежите са вредни за човешкото здраве, то ние ще се върнем обратно към разработките и ще изобретим нови системи, които да обезпечат сигурността на всички. Ще направя паралел с хранителната и автомобилната индустрии - там постоянно се прилагат нови и нови стандарти за безопасност. Откриването на проблем с един модел коли обаче не означава да се върнем към конете, нали?

За финал, истината е, че няма как да прогнозираме с абсолютна точност дългосрочния ефект на всяка нова технология - от хранителните добавки, през лекарствата до безжичните технологии. Но спрямо най-съвременните проучвания и натрупани знания, 5G, Wi-Fi и другите общоприети безжични мрежи не са опасни. Това е заключено и в становището на Световната здравна организация. Аз обаче мога да ви кажа една категорична вреда, за която 5G може да допринесе - това е да пишете съобщения и да сърфирате в интернет докато шофирате. Ето това изобщо не трябва да правите, ако ви е страх от 5G.

Въпреки всички разяснения до тук, нормално е да се страхувате и да сте несигурни заради предполагаем риск от излъчването на 5G мрежите. Но ако това е така, то тогава трябва да се страхувате не само от 5G - спрете употребата на всички безжични технологии, изхвърлете мобилния си телефон, махнете Wi-Fi рутера си у дома, не използвайте повече Bluetooth, използвайте само аналогов телефон, а в интернет влизайте само през през кабел.

"Новини" за коронавируса, които не са истина

Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19) освен че завари неподготвено човечеството, даде силен тласък на...

Не го смятам за оправдано, но би било единствената адекватна мярка вследствие на страха от 5G.

Автор: Питър Павловски / Medium.com в превод на Actualno.com
Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии