Борбата за секунди от нашето внимание

1554
Борбата за секунди от нашето внимание
Снимка: A1.bg

Живеем в ера на дигитализация. Тя е фактор в почти всяка област на живота, а всички ние сме част от двигателната сила в цялостния процес на навлизане на технологиите в ежедневието.

Независимо дали ще направим ретроспекция в исторически план, или ще разгледаме само последните 20 години, в които дигиталните технологии бележат своето най-голямо развитие (досега), ще открием, че именно стремежът ни за откриване на нови неща и задоволяване на нашето любопитство са сред ключовите фактори за развитие на съвременния свят. Другият основен фактор е пречупен през потребителската гледна точка. Колкото повече участваме в разработката или използваме всевъзможни технологии в нашето ежедневие, толкова повече се засилва вътрешното (и може би неосъзнато от мнозина) консуматорско чувство. Желаем да получаваме повече информация, по-лесни методи за онлайн комуникиране и по-лесно да използваме дигитални услуги, но за по-кратко време.

Живеейки в технологичен свят, в който постоянно си взаимодействаме с различни технологични джаджи, все по-често желаем всичко да се случва на момента. Искаме да се възползваме от онлайн услуги по по-лесен и по-достъпен начин. Желаем всичко да се случва в рамките на няколко секунди, а в тази връзка технологичните компании се борят за вниманието ни като потребители и ни предоставят съдържание и услуги, които да отговорят на желанията ни за по-бърза консумация на съдържание и по-бързо използване на дигитални услуги.

Социалните мрежи зададоха тона

Добър пример в тази връзка са социалните мрежи, които непрекъснато се променят, а съдържанието в тях се създава от самите нас. Ако един пост не ни грабне вниманието веднага, то има вероятност никога да не му обърнем внимание. Това важи с особена сила за видеото, което има броени секунди, за да привлече вниманието на потребителите и да ги убеди, че си заслужава да го изгледат докрай. Така е и с останалото съдържание. Движим се по news feed-а с бързи темпове нагоре и надолу, разглеждаме постовете за части от секундата. На свой ред платформите се стремят да оптимизират това и да предложат на потребителите нови формати, за да задоволят желанието за по-бърза консумация на съдържанието.

Увлечени от тази скорост, дигиталните услуги също постоянно се развиват, за да отговорят на търсенето на потребителите. Целта на компаниите е техните онлайн продукти и решения да предоставят бързина, удобство и да дават възможности за допълнителна персонализация и опции за самообслужване на всеки потребител. Това дава повече свобода на потребителите, които сами определят кога да взаимодействат с определена компания, без да се налага да се съобразяват с установено работно време на търговски обект.

Днес всеки има възможност да отвори мобилно приложение на своя смартфон или таблет и да се възползва от дигитални услуги като заплащане на сметки, извършване на парични преводи, онлайн пазаруване и какво ли още не в рамките само на няколко секунди.

Секундите на потребителите са ценни

Пример за приложение, с което можем да улесним ежедневието си и да спестим време, е Моят А1. Наскоро телекомуникационната компания А1 стартира своето ново мобилно приложение за самообслужване, което идва с подобрени функционалности, удобен интерфейс за управление и оптимизирана скорост. Освен че потребителите разполагат с възможност за заплащане на своите сметки към оператора в рамките на няколко секунди, началният екран на Моят А1 предоставя подробна информация за потреблението. За допълнително удобство потребителят разполага и с детайлни фактури, които могат да бъдат свалени на мобилното устройство. Моят А1 е удобно средство за всеки, който не разполага с време за посещение на физически магазин на телекома, а в същото време иска да добави нови услуги към своя абонамент – още мегабайти интернет, ТВ пакет, да закупи електронна винетка, или дори да активира роуминг, ако му предстои пътуване. Приложението предлага и персонализирани оферти на потребителите, с цел те да могат да изберат най-подходящите за тях планове и услуги и така им помага да оптимизират своите разходи и да пестят време.

В ерата на дигитализация борбата за спестеното време и за спечеленото внимание на потребителя се измерва в секунди и се очаква да продължава да се развива със същите бързи темпове. От една страна любопитството ще тласка иноваторите да търсят нови технологични решения, които да се въвеждат в ежедневието. От друга - желанието на потребителите да получават и правят повече и то в рамките на секунда, ще подхранва цялостния процес по развитие на технологиите в глобален мащаб.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Избирай от селекция безжични слушалки на лизинг без оскъпяване от А1 до края на април

До 30% намаление на книги в Ozone.bg в играта „Петък с Yettel”

Борислав Славов спечели награда БАФТА за музиката към "Baldur's Gate 3" (СНИМКА+ВИДЕО)

Вземи новия Nothing Phone 2A с 3 години гаранция и план от А1

Придобивките на работното място – повече или по-качествени

Вземи iPhone от А1 на изплащане без оскъпяване и с подарък – безплатна карта с мобилен интернет

Huawei FreeClip: Безжичните слушалки, които променят всичко (ВИДЕО)

Новата AI функция на Rakuten Viber обобщава груповите чатове за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии